Sport

Bronzérmet nyert a férfi vízilabda-válogatott

Bronzérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a tokiói olimpián, miután a zárónapi helyosztón 9-5-re legyőzte a spanyol csapatot.

Bronzérmet nyert a férfi vízilabda-válogatott
A bronzérmes magyar válogatott a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának eredményhirdetése után
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A két válogatott hasonló utat járt be, a magyar a görögöktől kapott ki a csoportban és az elődöntőben, míg a spanyolok a szerbekkel jártak ugyanígy. Ez a két csapat vívta a 2020-as budapesti Európa-bajnokság döntőjét, akkor Märcz Tamás együttese büntetőkkel győzött.

A spanyolok emberelőnyös találatával kezdődött a találkozó, Manhercz hasonló szituációból egyenlített. Az újabb fórnál Nagy Viktor védett, a túloldalon Varga Dénes lőtt nagy kapufát. Kettős előnyből Zalánki szerzett vezetést, a spanyoloktól Compte tett ugyanígy, közte pedig Rocha használta ki a fórt. Hárai centerezésével lett újra egyenlő (3-3).

Manhercz Krisztián (balra) védekezik a spanyol Bernat Sanahuja ellen
Manhercz Krisztián (balra) védekezik a spanyol Bernat Sanahuja ellen
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második negyed elején Jansik remek egyéni megmozdulásával szerzett vezetést a magyar csapat: lerázta védőjét, majd higgadtan ejtett a hosszú sarokba. A spanyolok két emberelőnyös helyezetet is kihagytak, a harmadiknál is védett Nagy Viktor, de a kipattanó labdát Dominguez a kapuba ütötte. Hosnyánszky fórból talált be, akárcsak a másik oldalon Egana (5-5).

A harmadik játékrészben Vámos használta ki az újabb előnyt, bár a kapus beleért a lövésbe, de a labda becsorgott a kapuba. Nagy Viktor kétszer nagyot védett, majd Angyal ejtését követően hosszan videóztak a bírók, bár láthatólag nem volt gól, és végül nem is ítéltek azt. Kölcsönösen kimaradt helyzetek jellemezték a negyedet, több találat már nem született (6-5).

Nagy Viktor eksztázisban védett pályafutása utolsó meccsén
Nagy Viktor eksztázisban védett pályafutása utolsó meccsén
Fotó: AFP/Angela Weiss

A zárószakaszban is a spanyolok hozták el a labdát, de Nagy kezében halt el a lövés. Megkapták a „menetrendszerű” előnyt, időt kértek, ám csak a kapufát találták el. Märcz Tamás is időt kért, és fórból Vámos bombázott a hálóba - először volt két gól az előny. Az újabb hátrányt is sikerült kivédekezni, az eksztázisban védő Nagy hárított, akárcsak a következő spanyol támadásnál.

A túloldalon Angyal a hosszúba lőtt, és a magyar játékosok gólöröméből látszott, hogy ez mennyire fontos találat volt. Ráadásul a spanyol akciónál a kapus előreúszott, labdaszerzés után pedig Varga az üres kapuba helyezett, így már négy gól volt az előny, s ezzel eldőlt a meccs. Nagy Viktor még bemutatott néhány bravúrt, majd az utolsó fél percben a spanyolok már nem is próbáltak támadni.

Objektum doboz

A magyar csapat a vízbe ugorva ünnepelt, ahol a játékosok kört alkotva a középen maradt Nagy Viktor nevét skandálták, akit láthatólag meghatott a spontán ünneplés.

Varga Dénes, Vogel Soma, Hosnyánszky Norbert, Zalánki Gergő és Pásztor Mátyás, a bronzérmes magyar csapat játékosai (b-j) ünneplik győzelmüket
Varga Dénes, Vogel Soma, Hosnyánszky Norbert, Zalánki Gergő és Pásztor Mátyás, a bronzérmes magyar csapat játékosai (b-j) ünneplik győzelmüket
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Férfi vízilabdatorna, elődöntő:
Magyarország-Spanyolország 9-5 (3-3, 2-2, 1-0, 3-0)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gólszerzők: Vámos 2, Manhercz, Zalánki, Hárai, Jansik, Hosnyánszky, Angyal, Varga, illetve Egana 2, Rocha, Compte, Dominguez
Gól/ötméteres: 6/6, illetve 5/14
Gól/emberelőny: 7/14, illetve 4/12

A férfi vízilabdázóink legutóbb a 2008-as, magyar diadallal zárult pekingi játékokon állhattak dobogóra.

Objektum doboz

Magyarország mindkét nemnél érmet szerzett a tokiói pólótornán, szombaton a női együttes ugyancsak megnyerte a bronzmeccset. Vízilabdában hazánk vezeti az olimpiai örökranglistát, ez volt a negyedik bronz 9 arany és 3 ezüst mellett.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink