Sport

Az a félelmetes, hogy semmitől sem félnek

Az ezüst- és a bronzérmes együtt 25 éves

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban több sportágban is alsó életkori határt állapított meg – sőt, tulajdonképpen a fiatal korosztály legtehetségesebb versenyzőit, az ő nemzetközi rutinjuk megszerzését szolgálja a jól bevált, Magyarország számára is sok sikert hozó Ifjúsági Olimpia – Tokióban több olyan olimpikonnal találkozhatunk, aki életkora alapján még az általános iskola padjait koptatja.

Az a félelmetes, hogy semmitől sem félnek
Nézni is szédítő a a gördeszkás gyerekek mutatványait
Fotó: Fotó: Lionel Bonaventura/AFP

A 2020-as játékok legfiatalabb résztvevője az asztaliteniszben indult – első mérkőzésén gyors vereséget szenvedett és kiesett – szír Hend Zaza, 12 évesen és 204 naposan állt asztalhoz (a kvalifikációt 11 évesen szerezte meg), az új sportágban, a gördeszkázásban pedig a lányoknál, szinte a teljes elitet a gyerekek alkotják.

A park versenyszámban egy 12 és egy 13 éves versenyző is olimpiai dobogóra állt, korábban a street (utcai) számban az első három helyezett kora összesen 42 (azaz, átlagosan 14) év volt.

A tendenciát az sem igazán árnyalja, hogy a gördeszkázás utcai versenyének első olimpiai bajnoka, a japán Joszozumi Szakura hozzájuk képest kifejezetten „öreg”, a maga 19 évével. Ő valóban a szám legjobbja, aki a tudása mellett azzal is felhívja magára a figyelmet, hogy rózsaszín deszkán versenyez. Az ok, illetve a magyarázat roppant egyszerű: utóneve japánul cseresznyefa virágot jelent, és a Japánban kultikusnak számító virágok színe is rózsaszín. A Szakura mögött ezüstérmet szerző – a legjobb négy közé három japán került be – 12 éves Hiraki Kokona viszont 2008. augusztus 26-án született, s már olimpiai érmes.

Hogy miért van ennyi fiatal a világ legszűkebb elitjében, ara több válasz is adható. Ezek között az elsők között van – és talán éppen ez teszi megkérdőjelezhetővé ezeket a versenyeket – hogy ennek a korosztálynak szinte nincs is még veszélyérzete. A street versenyszámban harmadik helyezett brit Sky Brown, aki 2008. július hetedikén született, májusban egyéves kihagyás után kezdett újra versenyezni, miután 2020 májusában egy sportbalesetben koponyatörést, csukló és kartörést, valamint tüdő és gyomorsérüléseket szenvedett.

Korábban néhány sportágban megszabott az adott nemzetközi szövetség alsó korhatárt – érdemes volna meggondolni itt is valamiféle limitet.