Sport

Ez történt az olimpián vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban előbb atlétáinkra, majd női vízilabdázóinkra figyelhettünk. Az Olimpiai Stadionban Tóth Lili Anna szerepelt a legjobban, de ez sem volt elég a döntőhöz. A pólósok nagyon elrontották a mérkőzés első felét, a végén pedig hiába hajráztak jól, benne volt a mérkőzésben a döntetlen is, de Kína győzött.

Ez történt az olimpián vasárnap hajnalban
Nguyen Anasztázia a női távolugrás selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 1-jén
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

VÍZILABDA

Női pólósaink a csoportelsőség megszerzéséért ugrottak vízbe Kína ellen. Nem kezdődött jól a mérkőzés, a kínaiak 3-0-ra vezettek, majd 4-1-es előnnyel zárták az első negyedet. A második negyed elején Szűcs Gabriella góljával csökkent a hátrány, de a 11. percben Csang Csing a hosszú sarkot kilőve visszaállította a háromgólos különbséget (5-2). A magyar csapat nem játszott jól, támadásban sok volt a pontatlanság, védekezésben a rossz döntés, a félidőben 7-2-re vezetett Kína. A harmadik etapban 2-8-as hátrány után Gurisatti és Keszthelyi góljaival közelebb zárkóztunk, az utolsó nyolc perc előtt 9-6 volt az állás.

Három perccel a vége előtt előnyben támadhattunk azért, hogy 9-7 után csak egy gól legyen a különbség, de nem sikerült gólt szerezni. 1.53-mal a vége előtt Gyöngyösi ellen fújt kontrafaultot a német játékvezető, majd az ellentámadásnál 3 másodperccel a támadóidő lejárta előtt kaptak emberelőnyt a kínaiak. Kivédekeztük, Magyari védett, az ellentámadás végén ötméteresből, a 4. gólját szerző, extra teljesítményt nyújtó Gurisatti Gréta 9-8-ra hozta fel a csapatot.

Reménykedhettünk, de a kínaiak is büntetőt kaptak, ezt Deng belőtte, 10-8 Kína javára, eldőlt. Leimetter még szépíteni tudott, 10-9, de már csak 16 másodperc volt hátra és Kína támadhatott. Kockáztattunk, Kína 1 másodperccel a vége előtt – ismét emberelőnyt kapva – újabb gólt lőtt, 11-9 lett a végeredmény.

Magyarország bejutott a negyeddöntőbe, de a csoportelsőség nem sikerült, az az amerikaiaké. Az egyenes kieséses szakaszt csapatunk Hollandia, vagy Kanada ellen kezdheti majd meg.

ATLÉTIKA

 A magyar idő szerinti vasárnap hajnali programban versenyző négy magyar atléta közül senki sem jutott tovább versenyszámában. Női kalapácsvetésben Gyurácz Réka a 26., távolugrásban Nguyen Anasztázia a 16., a 3000 méteres akadályfutásban szereplő két magyar közül Kácsor Zita 41., az élete legjobb eredményét futó Tóth Lili Anna pedig 18. lett. Gyurácz Réka egyéni csúcsa 72,70 méter, idei legjobb eredménye pedig 70,77 méter.

Objektum doboz

Két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel csoportjában a 12. lett, összesítésben pedig a 26. helyen végzett.

„Csalódott vagyok, sokkal jobb állapotban vagyok annál, mint amit ez az eredmény mutat. Innen fel kell állni” – nyilatkozta a szombathelyi atléta az MTI-nek.

Nguyen Anasztáziának mindössze 8 centiméter hiányzott a döntős eredményhez. Női távolugrónk három kísérletéből egy volt érvényes, ez a 6,52 méteres ugrása azonban kevés volt a döntőbe jutáshoz, amihez 6,60 méter kellett volna.

Kácsor Zita a női akadályfutás második előfutamában 10:43.99 perces idővel az utolsó helyen ért célba és összesítésben sem tudott megelőzni senkit. A magyar csúcstartó (9:26.59 p) a 41. helyen zárta olimpiai szereplését. „„Megszenvedtem ezt a futást. Nehezen bírom a meleget, a pályán pedig 39 fok volt. Kihoztam ebből, amit tudtam. Mivel ez az első olimpiám, összességében pályafutásom koronája ez a futás" – mondta Kácser Zita.

Tóth Lili Anna érte el a nap eddigi legjobb magyar eredményét. Bátor versenyzéssel kezdett, az élbollyal haladt, sőt, egy ideig vezette is a mezőnyt. Az utolsó két körre elfáradt, de 9:30.96 perces idejével így is óriási egyéni csúcsot ért el – csaknem tíz másodpercet faragott eddigi legjobbjából.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink