Sport

Hosszú, Mihályvári-Farkas és Verrasztó Dávid is döntős 400 méter vegyesen

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, valamint a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is bejutott a döntőbe 400 méter vegyesen a tokiói olimpia úszóversenyeinek első napján, szombaton, míg a férfiaknál ugyanebben a számban Verrasztó Dávid verekedte be magát a fináléba.

Hosszú, Mihályvári-Farkas és Verrasztó Dávid is döntős 400 méter vegyesen
Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutama után
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hosszú önmagához képest gyengébb teljesítményt nyújtva úszott 4:36.01 perces időt, amely arra volt elég, hogy hetedikként kerüljön be a döntőbe. A 32 esztendős kiválóságot végig szorongatta az előfutamot végül 4:33.55 perces idővel nyerő amerikai Emma Weyant, de a brit Aimee Willmott, valamint a spanyol Mireia Belmonte szintén Hosszú előtt csapott a célba - utóbbi egészen minimális különbséggel, csak az utolsó 50 méteren előzte meg a magyar úszósztárt.

Ugyanebben a számban Mihályvári-Farkas nagyszerűen hajrázva, egyéni csúcsot jelentő 4:35.99 perces idővel csapott a célba a második előfutam végén, ezzel hatodikként került be a döntőbe.

Sós Csaba szövetségi kapitány az MTI-nek adott olimpia előtti nyilatkozatában emlékeztetett, „nem illúzió, hanem realitás”, hogy Hosszú aranyérmet nyerjen 400 méter vegyesen, mivel az elmúlt két évben rajta kívül senki nem úszott 4:32 perc alatt.

Verrasztó jól rajtolt saját előfutamában, és a folytatásban is végig az első három hely valamelyikén tudott maradni. A háromszoros Európa-bajnok gyorson nagyot próbált hajrázni, ennek ellenére harmadikként csapott a célba 4:09.80 perccel, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a negyedik idővel bejusson a döntőbe. Ugyanebben a számban Bernek Péter 4:12.38 perces egyéni csúcsa ellenére nem jutott be a fináléba, s összesítésben a 13. helyen zárt.

Sós Csaba az ötkarikás esemény előtt úgy vélekedett Verrasztóról, hogy jó esélye lehet az éremszerzésre 400 méter vegyesen, ehhez azonban arra lesz szükség, hogy bejusson a döntőbe, ami korábban még nem sikerült neki. A szakember szerint ha a 32 éves versenyző finálét úszhat, akkor ott „parádésan” fog teljesíteni. Hatalmas meglepetésre nem tudott viszont bekerülni a fináléba a hazai olimpiáján szereplő, ötkarikás bronzérmes és négyszeres világbajnok Szeto Daija, aki elsősorban ebben a számban akart nagyot alkotni Tokióban.

Női 100 méter pillangón Sebestyén Dalmának nem sikerült elődöntőbe jutnia, 59.79 másodperces idejével a 27. helyen zárt.

A nyitónapon vízbe ugró hatodik magyar, Zombori Gábor a 400 méteres gyorsúszás előfutamában volt érdekelt, 3:47.99 perces idejével pedig a 18. helyen zárt, és nem jutott fináléba.

A férfi 400 m vegyes döntőjét vasárnap magyar idő szerint 3.30 órakor rendezik, míg ugyanebben a számban a női fináléra 4.12 órakor kerül sor.

Kapcsolódó írásaink