Sport

A tehetség, szorgalom és az egyenes jellem példaképe volt

Menczer Tamás államtitkár a sportoló halálának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a tehetség, a szorgalom és az egyenes emberi jellem példaképének nevezte Benedek Tibort.

A tehetség, szorgalom és az egyenes jellem példaképe volt
Emléktáblát avattak pénteken a liguriai Reccóban Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tiszteletére
Fotó: Facebook/Menczer Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a fiatalon elhunyt Benedek Tibor hatalmas űrt hagyott, nagyon nagy szükségünk lett volna rá.

Az északnyugati Liguria tengerpartján, Genovától húsz kilométerre található kisvárosban 1913-ban alapított Pro Recco klub az olasz vízilabdasport uralkodó csapataként ismert, amely az idén a Ferencvárostól hódította vissza a Bajnokok Ligájáért járó trófeát.

Recco díszpolgára, Benedek Tibor 2001 és 2004, valamint 2007 és 2014 között játszott az olasz csapatban. Halálakor a Pro Recco uszodaépülete falára felírták a sportoló szívbe zárt nevét a csapat színeivel, ami azóta is ott látható.

Objektum doboz

A város kultúrtermében a magyar és olasz himnusszal kezdődött megemlékezésen többek között Carlo Gandalfo polgármester, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Madaras Norbert vízilabdázó, aki a leghosszabb ideig játszott a reccói csapatban Benedek Tiborral együtt is, Maurizio Felugo, a Pro Recco volt játékosa és jelenlegi edzője, valamint az olasz olimpiai bizottság (CONI) és úszószövetség regionális képviselői mondtak beszédet.

Felszólalt Benedek Tibor özvegye, Epres Panni is. A megemlékezésen részt vett Csiszár Jenő milánói főkonzul és Iglói-Nagy István a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője.

Objektum doboz

A megemlékezés után emléktáblát avattak fel, amely a Pro Recco uszodájával szemközti sziklafalon kapott helyet, az onnan induló lépcsősoros sétányt nevezték el az elhunyt sportolóról. A tábla felirata kiemeli, hogy Benedek Tibor három olimpiai aranyérme mellett világ- és Európa-bajnok, valamint a Pro Recco és a magyar válogatott kapitánya volt.

Kapcsolódó írásaink