Sport

Lőw Zsolt: A futball legtetején vagyunk

Löw Zsolt, a friss Bajnokok Ligája-győztes Chelsea másodedzője úgy véli, hogy a labdarúgás legmagasabb szintjén vannak, ahonnan neki nagyon nehéz lenne egyet-kettőt visszalépni.

Lőw Zsolt: A futball legtetején vagyunk
A Chelsea veterán francia támadója, Olivier Giroud a BL-serleggel
Fotó: Manu Fernandez / POOL / AFP

Löw Zsolt, a friss Bajnokok Ligája-győztes Chelsea másodedzője úgy véli, hogy a labdarúgás legmagasabb szintjén vannak, ahonnan neki nagyon nehéz lenne egyet-kettőt visszalépni.

Az M4 Sportnak nyilatkozva arra a kérdésre reagálva mondta ezt a Manchester City szombat esti legyőzését követően, elérkezettnek látja-e esetleg már az időt, hogy vezetőedzőként is kipróbálja magát.

„Nagyon nehéz döntés ez, hiszen (Thomas) Tuchel oldalán egyre magasabbra, egyre feljebb jutunk. A Paris Saint-Germain edzője lehettem két és fél évig, most a Chelsea-vel Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhettünk. Én azt gondolom, hogy a futballnak a legesleges legtetején vagyunk. Egy szenzációs vezetőedzővel dolgozhatok együtt, akivel nemcsak munkakapcsolat, hanem baráti kapcsolat is összeköt. Ez sokkal több annál, mint egy másodedzői poszt. Azért jól meg kell gondolnia az embernek, ha erről a nagyon magas szintről, ahol trófeákat lehet gyűjteni és lehet nyerni, és büszke lehet az emberre egy ország, visszalép-e egyet, vagy visszalép két szintet” - fogalmazott a tréner, aki az előző idényben a PSG-vel BL-döntőig jutott.

A Bajnokok Ligájának 2021-es győztese: a Chelsea FC
A Bajnokok Ligájának 2021-es győztese: a Chelsea FC
Fotó: Alex Caparros - UEFA / ANADOLU

A portói 1-0-s BL-diadalt illetően arról beszélt, hogy „kell még pár nap, amíg az emberben ez tényleg leül, és realizálódik, hogy mit is tett, mit is vitt véghez”. Felidézte, négy hónapjuk volt a Chelsea-nél arra, hogy a csapatot átvegyék és belőle egy még ütőképesebb, még jobb együttes formáljanak.

„Elképesztő az út, amin végigmentünk, nagyon gyorsan történt minden. Ez volt a harmincadik mérkőzésünk, amit játszottunk ez alatt a négy hónap alatt” - utalt arra, hogy a PSG-től történt december végi menesztést követően nagyon gyorsan jött a váltás, és január végétől már a londoni klubban dolgoztak.

A Chelsea csapatkapitánya, Cesar Azpilicueta emeli magasba a Bajnokok Ligája trófeáját
A Chelsea csapatkapitánya, Cesar Azpilicueta emeli magasba a Bajnokok Ligája trófeáját
Fotó: Alexander Hassenstein - UEFA /

„Nagyon boldogok voltunk, hogy ezt a lehetőséget megkaptuk. Abszolút biztosak voltunk benne, hogy jó helyen járunk és jó klubhoz jöttünk. De a családot ott kellett hagyni, a Covid-helyzet miatt nagyon nehéz volt a kapcsolattartás” - emlékezett vissza.

Úgy fogalmazott, hogy „harakiriakció volt” januárban belecsöppenni egy ilyen kihívásba, amikor másnap már mérkőzésük volt.

„Volt merszünk, volt bátorságunk és energiánk arra, hogy ezen az időszakon átmenjünk, és tudtunk a csapatnak annyit adni az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy teljesen megérdemelten jutottunk a Bajnokok Ligája döntőjébe. Óriási büszkeséggel tölt el, hogy 73 éves édesapám itt tudott lenni a mérkőzésen, a bátyám is és a feleségem is a két nagyobbik gyerekkel” - folytatta.

A döntőt elemezve azt mondta, érezhető volt a rájuk nehezedő nyomás, hogy mekkora a tétje a mérkőzésnek.

„Egy kicsit passzívan kezdtünk, rengeteget passzoltunk visszafelé és keresztbe, nem igazán találtuk még a kaput a Manchester City letámadásánál, de a gólunk abszolút begyakorolt figura, egy szenzációsan végigvitt akció volt. Megérdemelt volt a vezetésünk, nyilvánvalóan utána már jött a City, és kellett, hogy jöjjön, és abszolút nyomás alá helyezett bennünket. Nehéz volt kiszabadulni ebből a nyomásból, volt egy-két kontralehetőségünk, de azt gondolom, hogy az 1-0-val megérdemelten nyertünk” - értékelt.

Chelsea-drukkerek a győztes BL-döntő után
Chelsea-drukkerek a győztes BL-döntő után
Fotó: Hasan Esen / ANADOLU AGENCY /

Hozzátette: elsősorban a családja és a barátai miatt örül a győzelemnek, mert rengetegen szurkoltak neki.

„Megmondom őszintén, lehet ezt frázisnak tekinteni, de én tényleg nagyon boldog vagyok, hiszen a magyar futball szebb időket is megélt már, átmentünk egy nagyon nehéz időszakon, és most újra talán sikereket élhetünk el” - hangoztatta, hozzátéve, hogy most van egy jó válogatott egy jó edzővel, egy stabil szövetség és egy sportot támogató kormány.

„Nagyon kell örülni minden sikernek. Bízom benne, hogy ez lendületet ad sok embernek a munkájához. Remélem, hogy sok magyar büszke most rám” - mondta.

Így ünnepelt a pályán a londoni csapat
Így ünnepelt a pályán a londoni csapat
Fotó: David Ramos / AFP / POOL

A mérkőzésről szóló összefoglalónkat és a gólt mutató videót itt nézheti meg!

Guardiola elégedett az idénnyel, Tuchel éhes a további sikerekre

A Bajnokok Ligája döntőjében elszenvedett vereség ellenére kiválónak értékelte csapata idényét Josep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője.

„A lehetséges 62-ből 61 meccset lejátszottunk a pandémia miatt nehezített környezetben” - utalt arra, hogy csak az FA Kupa döntőjébe nem jutottak be az elődöntős búcsújuk miatt, az összes többi sorozatban a végéig meneteltek.

Pep Guardiola szomorú volt a lefújás után, de már korábban hangsúlyozta, marad a City edzője
Pep Guardiola szomorú volt a lefújás után, de már korábban hangsúlyozta, marad a City edzője
Fotó: Jose Coelho / AFP / POOL

„Ha ezt a mérkőzést nézzük, természetesen csalódottak vagyunk. Ezzel együtt az idényünk így is kiváló volt. A játékosok minden tőlük telhetőt megtettek a pályán. Meg kell próbálnunk még erősebben újra visszatérni a döntőbe” - fogalmazta meg a következő szezonra vonatkozó feladatukat.

A katalán tréner szerint első BL-döntőjükben jó mérkőzést játszottak, bátrak voltak, különösen az első félidőben, arra pedig számítottak, hogy a Chelsea-vel szemben kevés helyzetük lesz.

A londoni klub Thomas Tuchel vezetőedző irányításával korábban az FA Kupa elődöntőjében és a bajnokságban is legyőzte a Manchester Cityt, és ezúttal is sikeresen valósította meg a taktikáját.

„Elérkeztünk egy szintre, és ha majd vége lesz az ünnepléseknek, illetve megemésztettük azt, ami velünk történt, elérkezik a pillanat, hogy tovább növekedjünk, kihasználva a mostani helyzetet, még jobbak legyünk. Döntő fontosságú, hogy így tegyünk, nagy kihívás, hogy éhesek maradjunk és harcba szálljunk a következőért” - hangoztatta a német tréner, aki - többek között Lőw Zsolt másodedzővel - január vége óta irányítja a Chelsea-t.

Kiemelte, hogy ő maga éhes a további sikerekre és egy olyan ambiciózus klubnál dolgozik, amely teljes mértékben támogatja a labdarúgásról alkotott elképzeléseit.

„Nagyszerű teljesítmény volt eljutni a döntőbe és még nagyobb eredmény, hogy meg is nyertük” - hangsúlyozta. „Tisztában voltunk vele, hogy nagyon magas színvonalú teljesítmény és erős csapategység kell ahhoz, hogy esélyünk legyen a győzelemre” - folytatta.

Éppen ez, az ezúttal is eredményre vezető stabilitás volt jellemző a Chelsea-re az idén, ennek eredménye lett, hogy Tuchel irányításával a kilencedik helyről felkapaszkodva negyedikként zárta a Premier League-et.

Az arca és az orra sérült De Bruynének a döntőben

Orr- és szemüregcsonttörést szenvedett Kevin De Bruyne, a Manchester City belga válogatott labdarúgója a Bajnokok Ligája szombati döntőjében.

A középpályás az 57. percben sérült meg, amikor Antonio Rüdiger, a Chelsea védője sárga lapot érően ütközött vele. A 29 éves vb-bronzérmes futballista ápolás után támolyogva, segítséggel ment le a pályáról.

A Twitteren vasárnap arról számolt be, hogy már jobban van, az 1-0-ra elvesztett döntőt illetően pedig úgy fogalmazott: nyilvánvalóan még mindig csalódott a szombaton történtek miatt, de vissza fognak térni a BL fináléjába. Arról ugyanakkor nem írt, hogy sérülései mennyiben befolyásolják Európa-bajnoki szereplését.

A szabálytalankodó Rüdiger vasárnap délután ugyancsak közösségi oldalára tett ki egy posztot, melyben közölte, hogy személyesen felvette már a kapcsolatot a belga játékossal, akitől bocsánatot kért, és mielőbbi felépülést kívánt neki.

„Természetesen nem volt szándékomban, hogy sérülést okozzak neki, amit el is mondtam Kevinnek. Kívánok neki gyors felépülést, és bízom benne, hogy mielőbb újra a pályán láthatjuk őt” - fogalmazott Rüdiger.

A belga válogatott, amely a dánokkal, a finnekkel és az oroszokkal került egy csoportba, június 12-én kezd utóbbiakkal Szentpéterváron.

Kapcsolódó írásaink