Sport

Meghalt Max Mosley

Hosszan tartó súlyos betegség után, 81 éves korában elhunyt Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, számolt be róla a Daily Mail. Az értesülést azóta Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója is megerősítette.

Meghalt Max Mosley
Meghalt Max Mosley, az FIA korábbi elnöke
Fotó: CARL COURT / AFP

Chelsea-ben található otthonában, a rákkal folytatott hosszú küzdelem után, 81 éves korában meghalt Max Mosley korábbi FIA-elnök. Az egyetemes autósport és a Forma-1 legbefolyásosabb emberei közé tartozó Mosley 1993-tól 2009-ig töltötte be a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöki tisztségét, ez idő alatt pedig rengeteget tett az autósport és a Forma-1 biztonságosabbá tételéért. A fiatalon maga is autóversenyzéssel próbálkozó, később F1-es csapatot alapító ügyvéd szoros barátságot ápolt Bernie Ecclestone-nal, a Forma-1 egykori mindenható urával, aki a BBC Sportnak megerősítette barátja halálhírét.

„Olyan, mint elveszíteni egy családtagot, egy testvért. Olyanok voltunk mi ketten. Rengeteg jó dolgot tett, nem csak a motorsportért, hanem az autóiparért is. Nagyon jó volt abban, hogy elérje, az emberek biztonságos autókat építsenek" – mondta róla Ecclestone.

Mosley szoros barátságot ápolt Bernie Ecclestone-nal (b)
Mosley szoros barátságot ápolt Bernie Ecclestone-nal (b)
Fotó: GARETH WATKINS / POOL / AFP

Mosley-t pályafutása során szinte végig kemény kritikákat kapott a Forma-1 reformjára irányuló törekvései miatt, a különösen Ayrton Senna 1994-es halála után a sportág biztonságának növelésére tett erőfeszítéseit azonban mindenki elismerte. Regnálása 2009-ben közvetve azért ért véget, mert 2008-ban a News of the World brit bulvárlap rejtett kamerás felvételeket közölt egy, az ő részvételével zajló orgiáról, amelynek náci színezetet tulajdonítottak. Mosley később emiatt pert nyert a lap ellen, de a helyzete megrendült az FIA elnöki pozíciójában, így 2009-ben már nem indult újra, helyét Jean Todt vette át. Az akkor még a Forma-1 élén álló Bernie Ecclestone később élete legrosszabb döntésének nevezte, hogy nem állt ki barátja mellett.

Mosley 1940-ben született Sir Oswald Mosley szélsőjobboldali politikus és a hírhedt Mitford-nővérek egyikének, Lady Diana Mosley-nak a gyermekeként. Ügyvédnek tanult, majd belekóstolt a versenyzésbe is, többnyire sportautókkal indult, de a Forma-2-ben is próbára tette magát (többek között a mezőnyben volt azon az 1968-as hockenheimi futamon is, amelyen meghalt a kétszeres F1-es világbajnok Jim Clark).

1969-ben végleg szögre akasztotta a sisakját, hogy társalapítóként részt vegyen a March Engineering létrehozásában. Eközben már diplomataként is elkezdett tevékenykedni, és jogi tanácsadóként segítette a FOCA-t, az F1-es konstruktőrök szövetségét. Ebben a pozíciójában részt vett az első, az F1-et éveken át kontrolláló Concorde-egyezmény megalkotásában.

1986-ban a FISA (az F1 irányító testülete az FIA előtt) gyártók bizottságának elnöke lett, majd 1991-ben a szervezet elnökévé is megválasztották. Miután 1993-ban az FIA átvette a FISA szerepét, Jean-Marie Balestre-t váltotta az elnöki székben. Az F1-en kívül az utcai autók biztonságáért is rengeteget tett és elévülhetetlen érdemeket szerzett az Euro NCAP által felállított sztenderdek széleskörű alkalmazásában. A Forma-1-ben a töréstesztek szigorúbbá tétele mellett az ő nyomására vezették be a 2003-as szezontól a HANS fej- és nyakvédőt, ami azóta minden sorozatban kötelezővé vált.

1997-ben, 2001-ben és 2005-ben is újraválasztották az FIA élén, még úgy is, hogy ténykedése korántsem volt vitáktól mentes. Az F1-et irányító Bernie Ecclestone barátjaként nem egyszer álltak szembe a csapatokkal és gyártókkal a sportág irányításáért folyó harcban, illetve Mosley a 2005-ös gumibotrányban és a McLaren és a Ferrari között 2007-ben kirobbanó kémbotrányban is a negatív hős szerepét öltötte magára.

Max Mosley Monacóban, 2007-ben
Max Mosley Monacóban, 2007-ben
Fotó: BORIS HORVAT / AFP

Életéről hamarosan dokumentumfilm jelenik meg, amely leginkább 2008-as szexbotrányára fog koncentrálni, miközben több szaftos részletet is feltár a korábbi FIA-elnök életéből. „Van egy-két rész, amit kivágnék belőle, ha én lennék a főnök. De úgy az egésznek semmi értelme nem lenne, ezért kell függetlennek lennie” – nyilatkozta korábban Mosley a filmről, amelynek bemutatóját már nem érhette meg - írja az Origo.