Sport

Két keréken is közeledik a királykategória

Motorsport. A korábbi világbajnok Talmácsi Gábor csatlakozott a hazai MotoGP-futamot pártfogolók közé

Azzal, hogy a szándéknyilatkozatot már alá is írtuk, komoly az esélye annak, hogy Magyarország a Forma–1 mellett gyorsaságimotoros-világbajnoki (MotoGP) futam házigazdája lesz 2022-től.

A hírrel a Nyíregyházán és környékén zajló rali Európa-bajnoki hétvégi futam szombati versenynapján örvendeztette meg a sportág nagy számú szerelmeseit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A sajtóeseményen felszólalt Kósa Lajos, a térség parlamenti képviselője, korábbi debreceni polgármester is, aki arról beszélt, hogy a MotoGP érdekében új versenypálya épülhet Kelet-Magyarországon, ami újabb lendületet adhat az országrész nemzetközi ismertségének, turizmusának, és a közlekedésbiztonság terén is hasznos lehet.

Talmácsi Gábor, a sportág egyetlen eddigi magyar világbajnoka a jó hír kapcsán a sajtótájékoztatón elmondta, óriási lehetőségnek tartja a tervezett hazai futamot, és üdvözölte a kormány támogató hozzáállását. Azt már a miniszter részletezte, hogy a kormánynak 2020. február 28-ig kell végleges döntést hoznia, mégpedig a magyar autó- és motorsport fejlesztésére készült stratégia és közlekedésbiztonsági akcióterv megtárgyalása után. A sportág népszerűségével kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy bár Talmácsi Gábor 2007-ben lett a 125 cm3-es kategória MotoGP világbajnoka, de a nagyközönség szerint még 2011 januárjában is ő volt az év legkedveltebb sportolója. A sportág virágkorát éli, népszerűsége a szakemberek szerint a Forma–1-ével vetekszik.