Sport

Doppingvizsgálaton derült ki egy férfi kosarasról, hogy terhes

Kétéves eltiltással sújtotta az amerikai születésű DJ Coopert a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA), amiért egy tavalyi doppingvizsgálaton csalt a leadott vizeletmintával.

Doppingvizsgálaton derült ki egy férfi kosarasról, hogy terhes
Kétéves eltiltást kapott a vizeletmintával való trükközésért DJ Cooper
Fotó: AFP/Denis Charlet

Ez eddig egy teljesen hétköznapi hír lehetne, főleg, hogy az eset még 2018-ban történt, ám van egy komoly csavar a történetben: Coopernek azért kellett átesnie doppingvizsgálaton, mert a bosnyák válogatott szerette volna honosítani, ekkor vétett a szabályok ellen. Eddig nem lehetett tudni, pontosan mi áll az történtek hátterében, most azonban a szlovén RTV nyomán az EuroHoops megírta: a vizsgálat során kiderült a 28 éves kosarasról, hogy terhes.

Egészen pontosan olyan mintát adott, amiben igen magas volt a humán chorio-gonadotropin (hCG) szintje. Ez egy olyan hormon tulajdonságú fehérje, ami a várandós nők méhlepényében termelődik. Aztán persze fény derült a trükkre, Cooper nem produkált orvosi csodát, csupán terhes barátnője vizeletmintáját adta le a sajátja helyett.

A FIBA 2020. június 20-áig eltiltotta a játéktól az amerikai kosarast a csalásért.

Cooper karrierje során olyan csapatokban szerepelt, mint a PAOK, az AEK Athén és a Panathinaikos, legutóbb pedig a francia élvonalbeli Monacót erősítette, ahol a bajnokság gólpasszkirálya és legértékesebb játékosa lett 2017-ben. Utoljára a 2017-18-as szezonban lépett pályára, majd családi okokra hivatkozva egy időre felfüggesztette pályafutását.