Oktatás

A pénzügyi tudatosság növelése jót tesz a nemzetgazdaságnak

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére csatlakozott az Európai Pénzhét programhoz

A pénzügyi tudatosság növelése, a pénzügyi edukáció jót tesz a nemzetgazdaságnak – jelentette ki a pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban.

A pénzügyi tudatosság növelése jót tesz a nemzetgazdaságnak
Varga Mihály pénzügyminiszter órát tart a pénzügyi tudatosságról a Pénz7 programsorozatban a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2024. március 5-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Varga Mihály a pénzügyi tudatosságról tartott órát az iskola diákjainak a Pénz7 programsorozatban. Az óra előtt újságíróknak elmondta: az elmúlt években egyre inkább a iskolai tanórák része lett a pénzügyi ismeretek átadása, és a kormány szeretné elérni, hogy már az általános iskolában kezdődjön el az edukációs folyamat.

Hangsúlyozta: minél többen lesznek képesek a hatékony és helyes pénzhasználatra, a helyes pénzügyi döntések meghozatalára, annál jobban gyarapodnak a családok, a háztartások, és rajtuk keresztül növekszik az ország gazdasági teljesítménye is.

A tárcavezető ismertette: Magyarország 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) pénzügyi edukációs programhoz, amelyet már 35 országban tartanak meg. Ilyenkor egy héten keresztül a pénzügyi élet szereplői tartanak a diákoknak pénzügyi ismereteiket bővítő, pénzügyi tudatosságra nevelő előadásokat.

Csaknem 10 év alatt több mint 1 millió embert sikerült elérni Magyarországon a programmal - tette hozzá.

Varga Mihály fontosnak nevezte a tudatos pénzkezelést, megjegyezve, Magyarország is átélte azt az időszakot, amikor emberek könnyedén „léptek bele olyan devizaalapú hitelekbe”, amelyek 300 ezer családnak okoztak súlyos problémát. Ezért is fontosak az ilyen rendezvények - jegyezte meg.

A miniszter elmondta: az idei Pénz7 két kiemelt témája a pénzügyi tudatosság a kibertérben és a hitelezés. A kibertér újabb veszélyeket jelent, a gyerekek pedig egyre korábban ismerkednek meg a pénz használatával - mondta, példaként említve, hogy nagyon sok számítógépes videójáték elindításához szükséges valamilyen pénzügyi tranzakció. Ezért fontos felhívni a gyerekek figyelmét ezek veszélyeire is, megtanítani nekik, hogy milyen a biztonságos PIN-kód, mi az a mobilpénztárca, a virtuális kártya, melyek a debitkártya előnyei - sorolta Varga Mihály.

A kapott sajtóanyag szerint Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére csatlakozott az Európai Pénzhét programhoz. Az előző tanévben csak Magyarországon több mint 145 ezer diák vett rész a rendezvénysorozaton, világszinten pedig meghaladta a résztvevők száma a 60 milliót.

Idén 10. alkalommal rendezik meg a PÉNZ7 rendezvénysorozatot

Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke megnyitójában kiemelte, hogy a pénzügyi és vállalkozási kultúra fejlesztése stratégiai cél. A kutatások alapján jelentősen javult a fiatalok pénzügyi tudatossága: a 2018-as 42 százalék után 2022-ben már 78 százalékuk rendelkezett kitűzött pénzügyi célokkal. Kiemelkedőnek nevezte a fiatalok pénzügyi tudatosságának erősítését. Az idén több mint 20 jegybanki munkatárs csatlakozott a jubileumi programsorozathoz önkéntesként, a hagyományoknak megfelelően. A sikeres gazdasági felzárkózásban a pénzügyi gondolkodásnak kulcsszerepe van, ebben komoly fejlődést ért el az ország, 2010 óta 20 ezermilliárd forintról négyszeresére emelkedett a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona - mondta.

Maruzsa Zoltán, a projektgazda Belügyminisztérium köznevelési államtitkára közölte, hogy a magyar diákok a részt vevő 39 országból a 4. helyet szerezték meg a pénzügyi tudás területen az OECD legutóbbi felmérése szerint. Az eredmények alapján a célirányos pénzügyi szemléletformálás jó eredményeket hoz, ezért folytatják a programsorozatot, hogy fejlesszék a tudatos pénzügyi döntéshozatalt. A javuló eredmények mellett továbbra is szükség van a tudatos és célirányos pénzügyi szemléletformálásra annak érdekében, hogy a tudás gyakorlati alkalmazása terén is hasonló eredményt érhessünk el - jegyezte meg. Közölte: míg 2015-ben 660 iskola vett részt a programban, idén 1270 iskola mintegy 200 ezer diákja kapcsolódik be, mindez jól mutatja a program sikerét.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy pénzügyi tudatosság nélkül nincsen versenyképesség. Hozzátette: egyre fiatalabb korban tapasztalják meg a gyerekek a pénzügyekkel való foglalkozást, példaként említette, hogy 30 tanulóból egynek nem volt bankszámlája egy középiskolai osztályban, ahol előadást tartott. A kormány nagy eredményének nevezte, hogy az államadósság mellett figyelmet fordítottak a családok eladósodottságának kezelésére is, amivel a társadalomnak is példát mutattak. Tanulságosnak nevezte a jelzálogalapú devizahitelezés problémáit, és hangsúlyozta, hogy Magyarország még egyszer nem kerülhet hasonló helyzetbe.

Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a programsorozat évről-évre fontos üzenetet közvetít a diákoknak, ami a vállalkozói tudatosság fejlesztéséhez is hozzájárul. A diákok elérése fontos a megalapozott pénzügyi döntésekhez, ugyanakkor a családokhoz is igyekeznek elérni. Arra törekednek, hogy a diákok jó példákon keresztül, élvezettel sajátíthassák el a pénzügyi ismereteket - mondta.

Hergár Eszter a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a megnyitón végrehajtott érintőkártyás fizetési tranzakcióval jelképesen is elindult Magyarországon a nemzetközi PÉNZ7, a részt vevő országok közül elsőként. A magyar PÉNZ7 2017-ben csatlakozott az alapítvány kezdeményezésére a Global Money Week rendezvényeihez, azóta már többször kapott elismerést, az OECD Magyarországot is felkérte a jó gyakorlatának nemzetközi bemutatására - ismertette.

Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte: Magyarország 2015-ben alapítóként csatlakozott az European Money Week, Európa-szerte egyidőben zajló kezdeményezéséhez. Hangsúlyozta, hogy a tananyagok 1,5 millió diákhoz jutottak el 100 ezer tanórán az elmúlt tíz évben.

Az eseménysorozatban a Belügyminisztérium projektgazdaként vesz részt, emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány valósítja meg. A megnyitón elismeréseket adtak át a programban részt vevő önkénteseknek, közöttük Varga Mihály pénzügyminiszternek, emellett oktatási szakembereknek, és intézményeknek.

Kapcsolódó írásaink