Művész páholy

Avatar 2: gigantikus medencében vették fel a jeleneteket

Az Amerikában élő magyar búvár, Gőgh Szilvia újabb kulisszatitkokat árult el

Az is kiderült, hogy a víz alatti jeleneteket milyen körülmények között vették fel  írta meg – a ripost. hu. 

Avatar 2: gigantikus medencében vették fel a jeleneteket
Szilvia és csapata napokig gyakorolták, hogy lehet a legjobban rögzíteni a jeleneteket, mielőtt a színészek víz alá merültek
Fotó: IMDB

A víz útja című folytatás esetében vitákat generált, hogy az alkotás víz alatti jeleneteit vajon tényleg a vízben rögzítették, vagy a legmodernebb számítógépes technikát alkalmazták az utómunkák során, akárcsak az első résznél. Az Egyesült Államokban élő magyar búvároktató-kaszkadőr, Gőgh Szilvia erről is elmondta az igazat.

– A víz alatti jeleneteket egy gigantikus medencében vették fel, amelybe 3,4 millió liter víz fért bele (összehasonlításul: egy szabványos  versenymedence 50 méter hosszú és 25 méter és 2,75 millió liter víz tölti ki). Ezt a medencét kifejezetten a film kedvéért építették meg. A stáb be tudta állítani, hogy milyen irányba álljon a medence, hullámokat, örvényeket tudtak generálni, és a mélységén is tudtak változtatni - mesélte Szilvia.

Mivel a buborékok nem látszódhattak a filmen, ezért a levegőpalackos merülés mindenki számára ki volt zárva. Emiatt a szereplőket komoly tréning alá vetették a forgatás előtt.

Egyrészt egy szabadtüdős búvároktató foglalkozott velük, másrészt oxigénnel dúsított levegőt lélegeztek be, hogy tovább bírják a víz alatt. Annyit elárulhatok, hogy Kate Winslet 6 percig, Sigourney Weaver pedig 4 percig bírta egy levegővel – osztotta meg a kulisszatitkokat a kaszkadőr. A jeleneteket a vízi biztosító csapat többször lepróbálta az éles felvétel előtt, akadt olyan is, amit egy hétig gyakoroltak.

Napi 10-12 órát dolgoztunk, instruálva a szereplőket, hogy például ezt a mozdulatot itt és így csinálják, vagy a medence melyik részén vegyenek nagy levegőt és merüljenek le. Ehhez figyelembe kellett vennünk a kamerák helyzetét. Elég összetett feladat volt – magyarázta Szilvia.

További kulisszatitkokért olvass tovább IDE kattintva. 

Kapcsolódó írásaink