Montázs

Ez egy komolyan sötét elmélet

Mit képviselhetnek az egyes Micimackó-figurák?

Készüljön fel a mézes-mázos medvéről szóló mesékre ezzel a meglehetősen felkavaró elmélettel - írja a LADbible.

Ez egy komolyan sötét elmélet
Micimackó Hírességek sétányának ünnepélyes átadása
Fotó: NorthFoto

Micimackó először 1925-ben jelent meg egy gyerekmesében, majd könyvekben, Disney-műsorokban és filmekben is szerepelt.

De mintegy egy évszázaddal később egy komolyan sötét elmélet született arról, hogy a nosztalgikus történetek egyes szereplői valójában mit is képviselnek.

Kiderült, hogy az emberek úgy gondolják, hogy Tigris, Malacka, Szamár és a többiek különböző mentális zavarokat képviselnek.

Régóta elterjedt, népszerű elmélet, hogy a Százholdas erdőben élő állatok ezt jelképezik, bár soha nem bizonyították be, hogy ez lett volna a Micimackó alkotójának, A. A. Milne-nek a tényleges szándéka.

Az elmélet még 2008-ban jelent meg először a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban egy könnyed hangvételű tanulmányban.

A BBC akkor arról számolt be, hogy az elsődleges szerző, Sarah Shea szándéka az volt, hogy „emlékeztesse az embereket arra, hogy bárkinek lehetnek rendellenességei” – nem pedig azt sugallta, hogy a karaktereknek biztosan vannak.

A tanulmány megmutatta ennek a világnak a „sötét oldalát”, és diagnózisokat adott a szereplőkre.

Ezek között szerepelt, hogy Micimackónak ADHD-ja, kényszerbetegsége és határesetszerű intellektuális működése van – tényleg arról beszél, hogy „nagyon kevés agya van”.

Malacka szorong, Bagoly diszlexiás, Nyúl önimádó, a Szamár pedig depressziós.

Azt is állítja, hogy Tigris ADHD-s, hiperaktivitás-impulzivitás altípusú, Christopher Robin pedig gyermekkori nemi identitászavarban szenved.

Máshol olyan elméletek is vannak, hogy a kis Christopher Robin skizofréniában szenved, vagy hogy az állatok mind az ő különböző személyiségeit képviselik.

Némelyek „nagyszerű” elméletnek nevezik, míg mások azt mondják: ezt az elméletet bármire fel lehetne állítani, míg mások szerint ez „csodálatos, ha igaz”.

Sokan továbbra is rámutatnak: „Az elmélet, miszerint a Micimackó szereplői mentális zavarokat képviselnek, kreatív értelmezés, amely allegorikus kapcsolatokat sugall a szereplők és a különböző pszichológiai tulajdonságok között.”

Kapcsolódó írásaink

Halált okozó növények

ĀA természetben és az otthonunkban is fellelhetőek mérgező növények, amelyek érintése is halálos lehet

Milyen az ideális munkahely?

ĀAz egyéni szükségletektől is függ, de vannak alap kritériumok, amelyekre egyre több munkáltató igyekszik odafigyelni