Montázs
Vadkovászos kenyér nyerte a Szent István-napi kenyérversenyt
Tizenhat órán át kelesztik egy speciális hűtőben

A szervezet kiemelte, a versenyt 2023-ban is a hagyomány és innováció jegyében rendezték meg.
Az idei Szent István-nap kenyerének megalkotásakor kovászos technológiát alkalmaztak, a győztes termék tehát egy vadkovászos kenyér. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót. A győztes termék egy durum kenyér, amelyhez nagyságrendileg 75 százalékban durumlisztet és 25 százalékban BL 80-as kenyérlisztet használtak fel.
Különleges jellemzője az is, hogy hosszan, 16 órán át kelesztik egy speciális hűtőben, amely magasabb hőfokon működik, mint az otthoni hűtők – áll a közleményben.
Heim Endre magyarázata szerint ez a hosszabb, hűvösebb kelesztési folyamat még fermentáltabb, könnyebben emészthető, valamint rendkívül ropogós kérget eredményez. Az idei Szent István-napi kenyeret az államalapítás napján, nemzeti szalaggal díszítve az ország számos pontján meg lehet majd vásárolni. Budapesten, a Magyar ízek utcájában pedig augusztus 18–20-án mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy megkóstolja. A standokon a Magyar Pékszövetség versenyének másik két díjazott terméke is kapható lesz: az idei innovatív kenyér, valamint a nyertes sétáló sütemény – írták.