Montázs

Milliomossá tett egy embert régi zenelejátszója

A fiók alján porosodó, elfelejtett zenelejátszók kisebb vagyonokat is érhetnek napjainkban

A technikai kütyük egyik jellemzője, hogy viszonylag hamar elvesztik értéküket, mert minden évben kijön a meglévő eszköznél eggyel jobb, okosabb, nagyobb tudású és gyorsabb darab. A kivétel, mint mondani szokták, azonban erősíti a szabályt, és ez különösen igaz az Apple termékeire. Az almás cuccok használtan is jobban őrzik értéküket az átlagnál, a régi, bontatlan termékek pedig gyűjtői darabokká váltak az elmúlt években – írja a firstclass.hu.

Milliomossá tett egy embert régi zenelejátszója
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A telefonok mellett jól mennek az iPodok is, azaz az Apple zenelejátszói, melyek a 2000-es években státuszszimbólumnak számítottak. Ezek közül egy nemrég előkerült, bontatlan darabért 29 ezer dollárt, átszámítva 10,3 millió forintot fizetett valaki.

Az említett 5 GB tárhellyel rendelkező fehér-ezüst darabot a 2001. októberi bemutató után két hónappal vásárolta Fred és Betty Goodwin fiuknak, Josephnek 399 dollárért, ám a srácot nemigen érdekelte a forradalmi eszköz, mellyel kapcsolatban Steve Jobs azt ígérte, hogy akár 1000 zeneszámot is hordozhatunk vele a zsebünkben.

A bontatlan dobozt ezért becsomagolták fekete neoprén anyaggal, mellétéve a vásárláskor kapott blokkot is, majd egy zárható polcra került. Joseph 2021-ben végül 23 ezer dollárért (8,1 millió forintért) adta el a Rally nevű, ritkaságokra specializálódott online platformnak az iPodot. A zenelejátszó ezt követően befektetési eszköz lett: a Rally eladott erre az egy kütyüre 5000 részvényt 25 ezer dollár összértékben, magát az eszközt pedig kiállították egy New York-i múzeumban.

A mostani eladással az iPod új helyre került, a befektetők pedig jól jártak, ugyanis részvényenként 80 centet kerestek az Apple termékével.

Kapcsolódó írásaink