Montázs

A kebab népszerű étkezés az éjszakában

Talán az a legjobb, ha nem is vagyunk teljesen józanok, amikor majszolgatjuk

A doni kebabnak bárányhúsból kell készülnie. Egy nemrégiben készült YouTube-videó azonban megosztotta a nézőket, mivel nemcsak az derül ki belőle, hogyan készül a hús, hanem az is, hogy gyakran miből készül. És lássuk be, szerencsés lehetsz, ha bárányból van – írja az IFLScience.

A kebab népszerű étkezés az éjszakában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A doni kebab, amely az Egyesült Királyság és Európa gyorséttermeinek egyik alapanyaga, a török döner kebapból származik – a döner jelentése „forgó”, a kebap pedig „sült hús”. A fűszerezett húst általában egy függőleges, kúp alakú forgósütőn sütik. Ahogy forog, a húst vékony szeletekre vágják, amelyeket aztán salátával és mártással együtt pitakenyérbe töltenek. Ez a fajta kebab az 1970-es években vált népszerűvé, amikor a török bevándorlók először sütötték Nyugat-Berlinben.

A meghatározás „hús” része a kényes pont. Bár tágan értelmezhető, a legtöbb helyen úgy tekintik, hogy a doni kebab kifejezetten bárányhúst tartalmaz. Az Oxford English Dictionary meghatározása szerint a (hungarocell) étel „függőleges nyárson fűszerekkel és fűszerekkel rétegezett bárány- vagy birkahús szeletekből áll”, míg a brit Élelmiszer Szabványügyi Hivatal korábban hangsúlyozta, hogy a bárányhús a doni elengedhetetlen húsa – ha nem bárány vagy birkahús, akkor másfajta kebabról van szó, és ekként kell hirdetni.

Tehát garantáltan bárányhúst kap a donija egy éjszakai szórakozás után? Nos, ez erősen vitatható. A nézőket megosztó felvételen – amely a Channel 4 Food Unwrapped című sorozatából származik – Jimmy Doherty különböző helyekről származó „doni kebabot” kóstoltat, majd kémiai és DNS-vizsgálatnak veti alá őket. Az eredményekből kiderül, hogy a kilenc vizsgált kebab közül csak egy tartalmazott kizárólag bárányhúst. A többi csirkéből, marhahúsból és sertéshúsból állt. „Szerencsére” – mondta a műsor által megkérdezett törvényszéki szakértő – „nem találtunk kecskét, szamarat és lovat egyik termékben sem”.

A sertéshús jelenléte különösen aggasztó minden olyan muszlim vagy zsidó vásárló számára, aki véletlenül doni kebabot vásárol, és arra számít, hogy az számára elfogadható.

De vajon tényleg számítanak-e ezek a megállapítások, tekintve, hogy a legtöbb ember inkább akkor eszi meg ezeket a dolgokat, amikor több benne az alkohol? Nos, ha nem is aggódsz túlságosan amiatt, hogy miből készül a hús, lehet, hogy nem rajongsz azért, ahogyan készül.

Ugyanezen a felvételen az is látható, hogyan készül a doni hús. Lehet, hogy bárányból származik (állítólag), de kevés bárány jelenik meg kúp alakú halomban.

Azokban az üzemekben, ahol a kebabhúst készítik, a folyamat azzal kezdődik, hogy a húsdarabokat (gyakran a szupermarketekből származó nyesedékeket) egy nagy darálóba dobják, ahol darált hússá zúzzák. Az így kapott húsos pépet ezután egy külön tartályba teszik, ahol összekeverik más összetevőkkel – sóval (hogy segítse a végső szerkezetét), hagymaporral és szójafehérjével (hogy kitöltse a húst).

A végeredmény egy olyan hús, amely körülbelül 85 százalékban bárányhúst (vagy bármi mást), 5 százalék fűszert, 5 százalék töltőanyagot és 5 százalék pörköltet tartalmaz. Ez utóbbi összetevő más húskészítményekben, például kolbászokban, hamburgerekben és pitékben is gyakori, mivel segít megtartani az ízeket, a színt és a fűszereket.

A húst ezután pástétom alakú korongokká darálják, amelyeket egymásra helyeznek egy központi nyárs körül. A rétegek közé báránybőrt helyeznek, hogy segítsen a termék összetartásában. Miután egymásra helyezték, a teljes hústömeget a jellegzetes kúp alakúra vágják, és már kész is a sütésre.

Finomnak hangzik, igaz? Így aki legközelebb hazafelé menet dülöngél, megalapozottabban dönthet arról, hogy milyen ételt szeretne falatozni. Bár ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül azt a húst kapja, amire számít.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink