Montázs

Somogyország kincse díjat kapott a balatonfenyvesi kisvasút

Az 1950-től működő balatonfenyvesi kisvasút az egyetlen kisvasút az országban, mellyel az év minden napján menetrend szerint lehet utazni

Somogyország kincse díjat kapott a balatonfenyvesi kisvasút, az elismerést igazoló oklevelet szerdán adták át és függesztették ki az állomás épületére Fenyvesen – tájékoztatott a MÁV Zrt. a honlapján.

Somogyország kincse díjat kapott a balatonfenyvesi kisvasút
Lombár Gábor polgármester is részt vett a díjátadón
Fotó: Facebook/Balatonfenyves

A díjjal a Somogy Vármegyei Önkormányzat 2004 óta ismeri el a somogyi épített, természetes környezeti, kulturális értékek létrehozását, feltárását, megóvását. Ezen értékek egyúttal a Somogy Megyei Értéktár részévé válnak.

A vasúttársaság közleménye szerint a díjátadón bemutatták azt a négy, korábban a kecskeméti kisvasúton közlekedő nyitott peronos személykocsit, amelyeket a Szolnoki Járműjavítóban újítottak fel. A kocsikat Balatonfenyvesen először a helyi iskola alsó tagozatos diákjai és kísérőik próbálhatták ki.

A balatonfenyvesi kisvasúton regionális díjszabás van érvényben, de lehet rajta utazni Balaton24 és Balaton72 napijeggyel, Somogy vármegyebérlettel, országbérlettel, valamint díjmentesen az alsó tagozatosoknak kiállított Kajla-útlevéllel is – tették hozzá.

Jelezték: június 15-től a kisvasút mindkét vonalán hosszabb szerelvényekkel várják az utazni vágyókat, és biztosítják a kerékpárszállítás lehetőségét.

Az 1950-től működő balatonfenyvesi kisvasút az egyetlen kisvasút az országban, mellyel az év minden napján menetrend szerint lehet utazni. Eredetileg gazdasági vasútnak épült, mára azonban a személyszállítás vált egyeduralkodóvá: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, emellett a somogyszentpáliaknak és az imremajoriaknak ezek a vonatok jelentik a közösségi közlekedést – közölte a MÁV, hozzátéve: az utasszám évről évre látványosan emelkedik. A vonatjáratokat 2018-ban 42 ezer, 2022-ben már 106 ezer utas vette igénybe. Az utasszám az idén május végéig 6730, az elmúlt év hasonló időszakában 5673 volt.

Kapcsolódó írásaink