Montázs

Egy halott francia lány lett a világ legtöbbet csókolt nője

Posztumusz lett sztár a névtelen kamaszlány

A világ legtöbbet csókolt nője cím tulajdonosa egy csinos párizsi kamaszlány, aki sohasem tudta meg, micsoda hírnév övezi, ugyanis már halott volt, amikor szépségét felfedezte a nagyközönség. A Szajna ismeretlen hölgye néven híressé vált lány különös története azután kezdődött, amikor a legtöbb emberé véget ér − írja cikkében a Dívány.hu.

Egy halott francia lány lett a világ legtöbbet csókolt nője
A Szajnából kihalászott lány halotti maszkja
Fotó: Facebook

Az 1880-as évek végén egy fiatal, 16 év körüli lány holttestét halászta ki a rendőrség a Szajnából, a Louvre-tól nem messze: a halottkém nem találta önkezűség nyomait a tetemen, ám az esetet öngyilkosságnak könyvelték el, az elhunyt személyazonosságát azonban teljes homály borította. A korabeli szokásoknak megfelelően a holttestet kiállították a párizsi hullaház ablakában, hátha valaki felismeri a járókelők közül, és sikeresen azonosítja – még így sem sikerült megfejteni a lány kilétét, az ablak előtt elhaladók azonban tömegestül csodálkoztak rá az elhunyt fiatal nő éteri szépségére.

Nem ők voltak az egyetlenek, a hullaházban dolgozó egyik patológust annyira megbabonázta az ismeretlen lány szépsége, hogy halotti maszkot készített az arcáról – ezzel elindult a Szajna ismeretlen hölgye (L'Inconnue de la Seine) néven ismertté lett lány posztumusz „karrierje”. A maszkról rengeteg másolat készült, a párizsiak előszeretettel ajándékoztak egymásnak L'Inconnue-arcszobrokat, -rajzokat, a kivételes szépségű elhunyt lány – akinek rejtélyes története egy nagy adag misztikummal fűszerezte az „imázsát” – hirtelen divatikonná és az egyik legismertebb francia arccá vált.

Hamarosan költők és írók is felfedezték a Szajna ismeretlen hölgyét, aki számos verset és prózai művet ihletett, Richard La Gallienne 1900-ban megjelent, A kép imádója című regényében például a gyönyörű arcmás teljesen bűvereje alá bír, és végül öngyilkosságba taszít egy fiatal költőt. Albert Camus francia Mona Lisának nevezte L'Inconnue-t a néhai lány arcán látható titokzatos mosoly és a körülötte kialakult kultusz miatt, egyes kultúrakritikusok pedig azt állították, a Szajnából kihalászott hölgy francia és német lányok egész nemzedékének külső megjelenését befolyásolta.

Milliók csókolták meg a róla készült bábut.

Idővel természetesen elhalványult a L'Inconnue-kultusz, és a híressé vált arckép a feledés homályába merült, fél évszázaddal később azonban újra felbukkant, és ekkor nyerte el a világ legtöbbet csókolt nője megtisztelő címet is. Történt ugyanis, hogy 1955-ben Åsmund Lærdal norvég játékgyár-tulajdonos kétéves fia egy kirándulás során véletlenül a folyóba zuhant, és majdnem megfulladt, az édesapa azonban sikeresen kimentette a vízből, és a helyszínen újraélesztette. Lærdal az incidenst követően lelkes hirdetője lett a különböző életmentési technikáknak, és egy mentőszervezet felkérésére nekilátott, hogy elkészítse az első élethű bábut, amellyel bemutatható és gyakorolható a szájból szájba lélegeztetés művelete.

A játékgyáros azt szerette volna, hogy a puha műanyagból készült, életnagyságú bábu minél megnyerőbb legyen, szimpátiát keltsen, és szívesen „csókolják” az emberek – ekkor jutott eszébe L’Inconnue arca, amelynek egyik másolatát anyósa lakásában látta a falon. A Szajna hölgyének arcát viselő Resusci Anne, vagyis „Újraélesztés Anna” névre keresztelt bábu 1960-ban került forgalomba, és azonnal hihetetlenül népszerű oktatási segédeszközzé vált, a következő évtizedekben világszerte milliók tanulták meg segítségével az újraélesztést. A saját életét eldobó kamaszlány halála után majd egy évszázaddal – tudtán kívül – rengeteg ember életét segített megmenteni.

A népszerű újraélesztés-oktató eszköz a popkultúrába is bekerült Michael Jackson Smooth Criminal című popklasszikusának köszönhetően, amelyben az „Annie are you okay? Are you okay, Annie?” („Annie, jól vagy? Jól vagy, Annie?”) sorok a napjainkban is megvásárolható Resusci Anne bábukra utalnak. Ugyanakkor egyes történészek kétségbe vonják a Szajnából kihalászott lány legendáját, úgy vélik, L'Inconnue arca túl sima és túl ép ahhoz, hogy egy folyóba fulladt holttesté legyen, amely általában felpuffad és roncsolódik a víz alatt. Az igazságot valószínűleg sohasem tudjuk meg.

Kapcsolódó írásaink