Montázs

Egy nő csaknem húsz évig élt egyedül egy lakatlan szigeten

Juana Maria számára egy szigeten egyedül élni nem volt film

Minden idők egyik legnépszerűbb gyerekkönyvét egy nő története inspirálta, aki 18 évig egyedül élt egy lakatlan szigeten és túlélte – írja a promotions.hu

Sok film próbálta már bemutatni, milyen lenne az élet, ha valaki egy szigeten ragadna. Juana Maria számára egy szigeten egyedül élni nem volt film: tizennyolc évet töltött egyedül San Nicolas szigetén, a Csatorna-szigeteken, Kalifornia partjainál.

Maria a nicoleno törzs utolsó túlélő leszármazottja az 1700-1800-as években. Ő és népe San Nicolas szigetén laktak. Mire megszületett, leszármazottai mintegy 10 000 éve éltek a szigeten. A Juana Maria nevet a ferences szerzetesek adták neki.

Mi történt Juana törzsével?

1811-ben harminc orosz misszionárius szállt le San Nicolas szigetére. A misszionáriusok megölték a bennszülött nicoleno férfiakat, és megerőszakolták a nőket. Ez egy nagyon pusztító csatához vezetett 1814-ben.

A csata során sok micoleno embert megöltek, csak egy maroknyi maradt. A háború annyira káros hatással volt a nicoleno törzsre, hogy 1830-ra a törzs csak húsz főre csökkent. Egyes feljegyzések a túlélők számát hétre becsülték akkor tájt.

Mivel a törzs meggyengült, a keresztény misszionáriusok utat találtak a szigeten. 1835-ben a nicoleno törzs túlélő tagjait ferences szerzetesek elrabolták. De Juana Marianak sikerült megszöknie.

Élet a szigeten egyedül.

Mivel Maria egyedül maradt életben a szigeten, az emberek időnként észlelték őt. Egy matróz látta meg először, amint elhaladt mellette. Egy másik férfi, aki Kaliforniába hajózott, írt a naplójában egy magányos nőről egy szigeten. Egy vadász arról is beszámolt, hogy látott egy kunyhót a szigeten.

Ki jött a megmentésére?

Mivel több beszámoló volt arról, hogy emberek észrevettek egy magányos nőt a szigeten, George Nidever felfedező eltervezte, hogy megmenti, de nem sikerült megtalálnia Maria-t, miután kétszer is meglátogatta a szigetet.

1853-ban Nidever harmadik alkalommal látogatott el a szigetre vadászlegénységével együtt. Mariát kormoránbőrbe öltözve találták a kunyhójában. Akkori életkorát ötven évre becsülték.

Maria bálnacsontból építette a kunyhóját. Volt néhány kutyája, és egyedül tudta fenntartani a faluját. A látogatókkal találkozva Maria kedves volt hozzájuk. De senki sem értette a nyelvét. Gesztusok segítségével három hétig segített a legénységnek a szigeten vadászni. A legénységnek sikerült meggyőznie Mariát, hogy távozzon velük.

Élet a sziget elhagyása után.

Maria volt törzsének utolsó leszármazottja. Emberei, akik korábban Santa Barbarába utaztak, mind meghaltak. Így senki sem értette a nyelvét.

Santa Barbarában szállt meg Maria, azonban olyan gyenge volt az immunrendszere, hogy csak hét hónapig maradt a civilizációban életben és sajnos belehalt a vérhasba.

Kapcsolódó írásaink