Montázs

Jeremy Irons megmentett és felújított egy 15. századi ír kastélyt

Sajnos privát otthonként/nyaralóként tartják számon, így nem látogatható

Éppen egy kevésbé ihletett időszakát élte a színész, amikor megvásárolt egy ír kastélyt, hogy felújítsa azt és régi nevéhez méltóvá tegye. Bár látogatókat nem fogad, azért most néhány kép segítségével bekukkanthatunk hozzá – írja a vanityfair.com-ra hivatkozva a földjáró.hu.

Jeremy Irons megmentett és felújított egy 15. századi ír kastélyt
Jeremy Irons megmentett és felújított egy 15. századi ír kastélyt
Fotó: Pinteres

A Kilcoe kastély valamikor a 15. században épült, Írország délnyugati részén, Cork megyében, az O’Driscoll klán megbízásából. Befolyásos tengerész dinasztiának számítottak. Az első ránézésre inkább erődítménynek tűnő építmény remek kilátással bír a tengerre, ami a 17. században is vonzó tulajdonságnak számított: az angolok katonai laktanyának használták a Kilcoe kastélyt, amit egyesek a rózsaszín várkastélyként is emlegettek, intenzív színe miatt.

Jeremy Irons megmentett és felújított egy XV. századi ír kastélyt
Jeremy Irons megmentett és felújított egy 15. századi ír kastélyt
Fotó: Twitter

Következő tulajdonosa egy gazda volt, aki pedig a szénát tartotta a szebb időket látott Kilcoéban. Ahogy haladt az idő, sajnos funkcióit vesztette, és kis híján az enyészeté lett, romként tengette mindennapjait. Egészen 1996-ig szomorkodott, amikor az Oscar-díjas színész, a Lolitából vagy a Die Hardból ismert Jeremy Irons megvásárolta.

Elmondása szerint ebben az időszakban éppen egy kicsit sötétebben látta a világot, és hiányzott az életéből a kreativitás. Úgy gondolta, egy ekkora projekt vissza fogja hozni az alkotási kedvét, hiszen nagyon sok fantáziát és tervezést igényel egy ilyen felújítás.

Irons úgy döntött, hogy a lehető legeredetibb állapotára állítja helyre a kastélyt, megannyi helyi szakember, mesterember segítéségével fogott neki a munkának, hogy a Kilcoe ismét vonzó lehessen, a legautentikusabb módján. A munkálatok 1998-tól 2004-ig tartottak.

Sajnos privát otthonként/nyaralóként tartják számon, így nem látogatható a fantasztikusan felújított kastély, de mi is leginkább azért mutatjuk be a hasábjainkon, hogy hozzunk egy elképesztően nagystílű példát egy hihetetlenül igényes felújításra, amit egy leharcolt műemlékkel tettek. Irons egyébként a közelmúltban vett egy szigetet is a közelben, nagyon megszerette a festői környéket.

l
Jeremy Irons megmentett és felújított egy 15. századi ír kastélyt
Fotó: Pinteres

Turistáknak ugyan tiltott gyümölcs a Kilcoe, de azért szívesen nézegetik a vízről, a közelből, hogy mennyire nagyszerű ráncfelvarrást kapott a tájba illeszkedő, egykori tengerész családhoz tartozó kastély, ami immár egy szupersztáré. Képeket készítenek, ámuldoznak szépségén, pedig az igazi áttörés mégiscsak a belső tér hagyományőrzéssel vegyített modern eklektikája.

Kapcsolódó írásaink