Montázs

A megunhatatlan rockszámok királya

Harmincegy éve hunyt el Freddie Mercury

Freddie Mercury a Queen frontembereként számtalan halhatatlan slágert adott a világnak. Életéről film is készült, míg jellegzetes hangját azóta is többen próbálják utánozni. 

A megunhatatlan rockszámok királya
Freddie Mercury legendás sárga kabátjában a Queen 1986-os koncertjén a Wembley-ben
Fotó: AFP/Tony Mottram

Bohém Rapszódia, Another One Bites The Dust, We Will Rock You, csak pár szám, amit ha meghallunk, mindenki tudja, hogy ki énekelte. 31 éve hunyt el Freddie Mercury. A Queen frontembere 1946. szeptember negyedikén Zanzibárban jött világra Farrokh Bulsara néven.

Nyolcéves korától egy Bombay melletti bentlakásos fiúiskolában tanult, négy évvel később itt alapította meg első zenekarát, a The Hecticst, és becenevét, a Freddie-t is itt kapta. Közben különféle munkákból tartotta el magát, volt csomagkezelő a Heathrow reptéren, de használt ruhákat is árult a kensingtoni piacon, utóbbi munkájának köszönhetően ismerte meg későbbi zenésztársát, a dobos Roger Taylort is.

Roger eközben Brian Mayjel a Smile nevű együttesben játszottak, amiből énekesük kilépett, így felkérték Freddie-t vegye át a helyét. Örömmel mondott igent 1970-ben. A végleges együttes végül 1971-ben alakult meg. Ekkor már John Deacon basszusgitáros is velük tevékenykedett. A csapat nevét végül Mercury javaslatára Queenre változtatták.

A banda első két lemeze nem nyerte el a közönség tetszését, áttörést a Sheer Heart Attackkel értek el, ami a harmadik albumuk volt.

Freddie-nél a mikrofonállvány is showelemként funkcionált
Freddie-nél a mikrofonállvány is show-elemként funkcionált
Fotó: AFP/dpa/Werner Baum

A következő lemez, az 1975-ben boltokba került A Night At The Opera, ami már elhozta a Queen számára a kiérdemelt nagy áttörést és vele együtt a világhírnevet. Ezen hallható a Freddie által írt csaknem hatperces miniopera, a Bohemian Rhapsody, amit hosszúsága miatt egyáltalán nem akartak sugározni. Később több szavazáson is minden idők legjobb dalának választották.

Ezután elindult a slágergyártás. Egyre több számuk lett világhírű és közkedvelt. A Somebody to Love, a Radio Ga Ga, a Who Wants to Live Forever, a We Will Rock You, az I Want to Break Free vagy a Bicycle Race egy korszak meghatározó dalaivá váltak, a We Are the Championst pedig mind a mai napig előszeretettel játsszák a különböző sporteseményeken vagy éppen éneklik a szurkolók a lelátókon.

Freddie Mercury gyakran zongorázott is a Queen koncertjein
Freddie Mercury gyakran zongorázott is a Queen koncertjein
Fotó: AFP/Jean-Claude Coutausse

Turnéik során Magyarországra is ellátogattak 1986 júliusában. Az itt töltött ideje alatt Freddie fel akarta vásárolni a Parlamentet, valamint  koncertjén a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt együtt énekelte a közönséggel.

Mercury biszexualitását nem titkolta, első és legnagyobb szerelmeként Mary Austint szokták emlegetni, akit az énekes Brian Mayen keresztül ismert meg, és évekig együtt is éltek egy kensingtoni házban. Amikor 1976 decemberében Freddie bevallotta Marynek, hogy férfiakhoz is vonzódik, romantikus kapcsolatuk véget ért, de barátságuk megmaradt. Mercury még a nyolcvanas évek közepén is úgy hivatkozott Maryre egy interjúban, mint az „egyetlen igaz barátjára”. Freddie-nek az évek során több homoszexuális viszonya is volt, a legtartósabb kapcsolat egy Jim Hutton nevű londoni borbélyhoz fűzte, akivel 1985-ben találkoztak először.

Freddie Mercury és Mary Austin
Freddie Mercury és Mary Austin
Fotó: artfido.com

A fodrász először nem ismerte fel az énekest, így azt sem tudta, hogy világsztárral van dolga, később aztán a két férfi fokozatosan közelebb került egymáshoz, és együtt is éltek Londonban. Hutton egészen haláláig ápolta az utolsó időszakában már nagyon beteg Mercuryt, aki ekkor már férjeként emlegette.

Freddie 1991. november 23-án hivatalosan is megerősítette az AIDS-betegségéről terjengő pletykákat – egy nappal később meghalt. Ő volt az első jelentős rockzenész, aki az AIDS áldozata lett, így halála világszerte hatalmas megdöbbenést váltott ki. Pályatársai néhány hónap múlva hatalmas koncerttel tisztelegtek emléke előtt.

Freddie Mercury
Freddie Mercury
Fotó: MH

Az énekesnek világszerte több szobra van, Angliában bélyeg is megjelent az emlékére, 2013-ban pedig egy szitakötőfajt, Indiában pedig békafajt neveztek el róla, amelyet annak a helynek közelében fedeztek fel, ahol gyermekkorát töltötte.

A négy Oscar- és két Golden Globe-díjat nyert, a Queenről készült Bohém Rapszódia című filmet 2018 októberében mutatták be.

Négy extra metszőfoggal született ami kihatott az arcformájára is. Hangja különlegességét jól mutatja, hogy négy oktávot is ki tudott énekelni. Nagyon szerette a macskákat, egy időben tíz is volt neki, egy albumot is ajánlott a kedvenceinek (Mr. Bad Guy).

Kapcsolódó írásaink