Kultúra

A zene világnapja: mozikoncerttel várja a közönséget a Danubia Zenekar

Mozi-koncert lesz október 1-jén

Mozikoncerttel várja a Danubia Zenekar a közönséget a zene világnapja alkalmából pénteken: három moziban – két budapesti és egy mátészalkai helyszínen – egy időben vetítik az együttes koncertfelvételét.

A zene világnapja: mozikoncerttel várja a közönséget a Danubia Zenekar
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Csaknem 40 éve, 1975 óta Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész kezdeményezésére az egész világon október 1. a zene ünnepe – emlékeztetnek a szervezők az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.
Mint Hámori Máté karmestert, a Danubia művészeti vezetőjét idézik, a felső tagozatos és középiskolás diákok számára állították össze a koncertfilmet, amelyben megjelennek az ÉNekÚT ingyenes, élményközpontú zeneoktatási platform anyagai, a zeneművek között pedig szórakoztató magyarázatokkal, kiegészítésekkel segíti a klasszikus zene könnyebb megértését.

„Az előadás nemcsak közelebb hozza a klasszikus zenét a fiatalokhoz, hanem közösségi élményt is nyújt. Megmutatja, hogy a zene mennyi mindent képes adni, és hogy tud segíteni nehéz helyzetekben” – mondta, hozzátéve: a koncertfilm hasznos kiegészítő anyag lehet ének-zenét oktató pedagógusok számára is.
A csaknem 500 diák és tanáraik az idén először vehetnek részt a mozit és a klasszikus zenét ötvöző MoziZene eseményen Budapesten és Mátészalkán. A szervezők célja, hogy a későbbiekben az ország minél több városában és mozijában így ünnepelhessék a zene világnapját.

Pénteken Budapesten délelőtt a MiMozink – Lurdy Mozi és a Sugár Mozi, Mátészalkán délután a Zukor Adolf Filmszínház ad otthont a vetítéseknek.

Kapcsolódó írásaink