Kultúra

Zenés komédia Szerb Antal tollából

Az Ex című színművet mutatja be az Újszínház – Egy önmagát megpuccsoló fiatal király, aki Monte-Carlóba megy szélhámosnak

Zenés vígjátékként mutatja be december 16-án az Újszínház az Ex című Szerb Antal-komédiát. A Kerényi Imre rendezésében, mások mellett Fehérvári Péter, Tordai Teri és Szakács Tibor szereplésével látható előadás nem szűkölködik fordulatokban és humorban, de mély gondolatok is vannak benne. A színművet szilveszterkor is műsorára tűzi a teátrum.

Az eredetileg álnéven, A. H. Redcliffként megjelentetett VII. Olivér című regényéből írta Szerb Antal az Ex című színdarabját, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon mihez kezdhet egy ifjú király, akinek semmi kedve az uralkodáshoz és a reá váró érdekházassághoz. A művet december 16-án mutatja be az Újszínház, amely a közleményében úgy fogalmaz: ilyen helyzetben Szerb Antal tanácsa szerint az a legokosabb, ha puccsot szervez az ember önmaga ellen, és Monte-Carlóban, szélhámosként kezd új életet. „Ez a legősibb vígjátéki forrás, a személycsere egy fejtetőre állított változata. Paradoxonok halmozása a kor divatja szerint. A személyiség körülhatárolása és kigúnyolása” – áll az előadás ismertetőjében. Mint a teátrum hozzáteszi, a színmű nem szűkölködik fordulatokban, humorban, sikamlós helyzetekben. Bár könnyedén szórakoztat, nem hiányoznak belőle a mély gondolatok sem, a válaszkeresés az emberi lét nagy kérdéseire – olvasható az ismertetőben. A színdarabot zenés vígjátékként mutatja be a teátrum, a főszerepét vendégművészként Fehérvári Péter alakítja, a további szerepekben mások mellett Tordai Teri, Dörner György, Szakács Tibor, Bátyai Éva és Szarvas Attila lép fel. A zenei betéteket Borhi Miklós írta, aki gitárral a kezében meg is jelenik a színpadon. A díszlet és a jelmez Húros Annamária munkája. A darabot szilveszterkor délután és este is játsszák, az ünnep alkalmával különleges meglepetéssel várják a nézőket.