Kultúra

Lerakták az Eiffel Műhelyház alapkövét Budapesten

Többfunkciós művészeti központ lesz belőle

Lerakták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházának alapkövét csütörtökön Budapesten. 

eiffel műhelyház alapkő 576
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a beruházás mérföldkő a főváros kulturális életében, hiszen egyik rozsdaövezete megújításával Budapest egy egész Közép-Európában iránymutató, 21. századi, többfunkciós művészeti központtal gazdagodik.

Az 131 évvel ezelőtt épített komplexum Magyarország legnagyobb alapterületű ipari emlékműve. 2009 óta üresen állt, amikor 2015 nyarán magyar kormány úgy döntött, hogy az Operaház rendelkezésre bocsátja a 22 hektáros telek 6,7 hektáros részét, rajta a mintegy 25 ezer négyzetméteres szerelőcsarnokkal - idézte fel Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte: az Eiffel Műhelyházban elsősorban szakmai háttérmunka fog folyni, de a tervek között szerepel egy barokk és 20. századi, valamint kortárs művek bemutatására, kísérletezésre alkalmas 370 fős színházterem és egy több hektáros közpark kialakítása is.

Az épület mindig a vasúttörténeté marad és továbbra is a közjót fogja szolgálni a jövőben is. Az átépített komplexumban emléktermet szentelnek Feketeházy János, a csarnok építészének, aki egyébként az Operaház tetőszerkezetét is tervezte - fűzte hozzá a Népliget szomszédságában, a Kőbányai úton található épületről.

Ókovács Szilveszter szerint Magyarországon "nemcsak stadionok, hanem színházak is épülnek és ezzel nem mindig tudnak mit kezdeni az emberek külföldön", ahol egyre több színházat zárnak be. Kitért arra is: a beruházás előkészítése négy évvel ezelőtt vette kezdetét, ha az akkori árakhoz képest csak 29 százalékkal nőttek a költségek, az "egy hősies cselekedet, az árak teljes leszorítása" egy 220 méter hosszú és 110 méter széles épület esetében, amelynek átépítésére csaknem 20 milliárd forintot fognak költeni. 

Az Operaház 2017/2018-as évadának nyitóeseményén elhangzott az is: az évad első eladása a Bánk bán baritonváltozata lesz Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója rendezésében szeptember 9-én az Erkel Színházban. 

Az egyebek mellett az Eiffel Műhelyház alapkőletételi okmányát és építészeti terveit is tartalmazó hengert Ókovács Szilveszter, Krucsainé Herter Anikó, Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Eötvös Péter zeneszerző, karmester helyezte el a csarnokban.