Kultúra

Átalakulhat a pesti Szervita tér képe

Erick van Egeraat sztárépítész tervei alapján lakóház és szálloda lesz a belvárosi telefonközpontból, és kiszabadul a templom is

A holland sztárépítész, Erick van Egeraat tervei szerint várhatóan 2018-ra lakóházzá és szállodává épül át a pesti Szervita téren álló telefonközpont – tudta meg a Magyar Hírlap. Ennek is köszönhetően némileg „kiszabadul” majd a Szent Anna-templom, az udvar átjárható lesz, itt függőleges növényfalat is kialakítanak. A tér másik oldalán a parkoló- és irodaház helyére pedig szintén új épületet húz fel a tulajdonosa – így Pest egyik legizgalmasabb tere a következő években jelentősen átalakul majd.

pesti Szervita tér 20160721
A neves holland alkotó kristályszerű homlokzatot rajzolt, mögötte lakások és szálloda lesz (Forrás: Biggeorge Property)

Sajátos építészeti múzeum a pesti Belvárosban lévő Szervita tér: a mai Városháza hatalmas barokk (és neobarokk) tömbje, a Szent Anna-templom eklektikus (klasszicizáló barokk ízű) főhomlokzata, a szecessziós és premodern üzlet- és bérházak között a csaknem háromszög alakú tér különleges világ – amelyen jelentősen rontott a hetvenes években felhúzott két modern épület. Bár az építészetteoretikusok egy része szerint – voltaképp egy laikus is láthatja, ha alaposabban szemléli – a templom melletti telefonközpont illeszkedni próbál szomszédjához. Annak homlokzatritmusával ugyanis a függőleges fémelemek és az ablakosztás valóban harmonizál. Mégis: sokan nem szeretik, bár nem ez a legrosszabb épület a környéken, igaz, a templomot kissé nyomasztóan körbeveszi. A második világháborúban megsérült, majd lebontott szervita rendház és bérház helyére húzták fel, de már nem sokáig láthatjuk.

Ugyanis a szerkezetet megtartva várhatóan 2018-ra jelentősen átalakul, folytatva a tér elmúlt évekbeli megújulását – de már magánerőből. Lakóház és szálloda lesz benne, a megmaradó szerkezet teljesen új, korszerű köntöst és belsőt kap. A kristályszerű, világos anyagú homlokzatokat a világhírű sztárépítész, a Budapesten a Dózsa György úti „részeg” irodaházat jegyző Erick van Egeraat tervezte – tudta meg a Magyar Hírlap a beruházótól. A Biggeorge Property tulajdonos-vezérigazgatója, Nagygyörgy Tibor elmondta: az adásvételi eljárás hosszabb időt vett igénybe a műszaki egyeztetések miatt, ugyanis a telefonközpont berendezései a pincében és az első emeleten megmaradnak, ezeknek az átépítések alatt is működniük kell.

Mint az igazgató elárulta, a Városház utcai oldalon százszobás szálloda kap helyet, míg a Petőfi Sándor utcai fronton, a földszinten és az első emeleten üzlethelyiségek, felettük pedig hetvenöt luxuslakás lesz. Meglátása szerint komoly kereslet várható, mivel nincs a Belvárosban új beruházás jelenleg.

Tájékoztatása szerint a koncepcióterveket a tervtanács a napokban jóváhagyta, a végleges engedélyezési terveket pedig néhány hónapon belül nyújtják be. Azt is elmondta, hogy a tervtanács kérésére jelentősen „szelídült” a homlokzat, de az eredeti elképzelés szerinti „kristály jelleg” kisebb mértékben, de megmaradhat, főként a Petőfi Sándor utcai homlokzaton.

Nagygyörgy Tibor kérdésünkre, hogy kiszabadulhat-e egy kicsit a Szent Anna-templom a körülépítésből, úgy válaszolt: ez kiemelt szempont volt, a Szervita téri fronton megszűnik az összeköttetés, és a Városház utcai oldalon is láthatóvá válik a korábban eltakart ablaka. „Az udvar pedig a felújítását követően körbejárható lesz, és élet költözhet erre a belső kis titkos térre a szálloda kávézója révén” – tette hozzá az igazgató, elárulva, hogy itt az új homlokzatok intenzív növényfüggönyt kapnak, egy kis zöldet behozva a városközpontba. Mint elmondta, a hajléktalantanyaként működő árkádok is megszűnnek majd. A vezérigazgató kiemelte: reményeik szerint 2018-ra az elavult, megcsúnyult épület helyett egy modern, szerethető jöhet létre, amely sikerrel járulhat hozzá a Szervita tér és közvetlen környezete folyamatban lévő teljes megújulásához.

De nem csak ez a változás várható itt: szemben, a Fehérhajó utca felőli oldalon az évek óta üres irodaházat és mellette a működő parkolóházat teljesen lebontja az új tulajdonos, a szintén magyar hátterű Horizon Development. (Ide szánta az előző tulajdonos, a csődbe ment Orco az iraki–brit sztárépítész, Zaha Hadid tervezte üvegpalotát, ám a válság ezt elsodorta, majd 2013-ban már arról volt szó, felújítják a meglévő építményeket, végül ebből sem lett semmi.)

A helyére egy csupa üveg, négyzetes alakú irodaházat építenek, így a most sikátorszerű Fehérhajó utca is fellélegezhet majd, várhatóan szintén 2018-ra. Annyi már tudható, hogy a most L alakú épületegyüttes helyett más formájú, a Petőfi Sándor utca felé kevésbé kinyúló házat alkotnak, bár a publikus látványtervek szerint kissé unalmas, monoton tömb lesz. Megkerestük a beruházót, de nem kívánt nyilatkozni, kora őszre ígérték a bővebb tájékoztatást, mivel a terveket még átdolgozzák.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom