Kultúra

Indul a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A vasárnap délutánig tartó négynapos rendezvény a kortárs magyar irodalom 70 neves erdélyi és magyarországi szerzőjét vonultatja fel

Csütörtökön kezdődik a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amelyen félszáz könyvkiadó állítja ki legújabb köteteit – közölte kedden a társszervező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az MTI-vel.

Indul a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Csütörtökön kezdődik a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Fotó: Facebook/Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A könyvhét megnyitóját délután 14 órakor a rendezvénysorozat helyszínei között kiemelt szerepet játszó Bánffy-palota udvarán tartják. A Kolozsvár Társaság idén is a megnyitó során tünteti ki a kincses városért tevékenykedő jeles személyiségeket a Kolozsvár büszkesége díjjal, melyet Szabó Zsolt irodalomtörténész ad át.

A díjátadó után a Bánffy-palota Tonitza-termének előcsarnokában nyitják meg a könyvhét ideje alatt látogatható Emlékkövek – az Erdélyi Szépmíves Céh 100 éve című kiállítást, melynek kurátorai Balázs Imre József, Fodor János és Fodor Krisztina.

A szervezők a „kihagyhatatlan” programok közé sorolták egyebek mellett az esemény egyik díszvendége, Bjorn Andreas Bull-Hansen norvég író szombat esti író-olvasó találkozóját, a Koltai 80 - Filmeskönyvről csütörtökön Koltai Róberttel és Gaál Ildikóval rendezendő pódiumbeszélgetést, Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című, szombaton bemutatandó József Attila-műsorát, valamint a Transylvanian Bú Boys Jack Cole dalaiból című, vasárnapi koncertjét, amelyet Kovács András Ferenc költeményeiből állítottak össze.

Az Iskola Alapítvány, az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és az Erdélyi Magyar Könyves Céh által közösen szervezett 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egésznapos programjainak a Bánffy-palota és udvara mellett a Vallásszabadság Háza, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, Magyarország Főkonzulátusa és a Bulgakov Kávéház ad otthont.

A vasárnap délutánig tartó négynapos rendezvény a kortárs magyar irodalom 70 neves erdélyi és magyarországi szerzőjét vonultatja fel, a Bánffy-palota emeleti termeiben 50 kiadó és könyvkereskedő állít ki, és mintegy 80 könyvbemutatóra, közönségtalálkozóra, kísérőrendezvényre várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó írásaink