Kultúra

Elkezdődtek az Ezeregy éjszaka world musical próbái Szegeden

Az Ezeregy éjszaka a fesztivál történetének legsikeresebb saját produkciója

Elkezdődtek Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicaljének próbái kedden, az Ezeregy éjszakát július 5-étől hat estén át láthatja a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége.

Elkezdődtek az Ezeregy éjszaka world musical próbái Szegeden
Az Ezeregy éjszakát július 5-étől hat estén át láthatja a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége
Fotó: szegediszabadteri.jegy.hu

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, az Ezeregy éjszaka a fesztivál történetének legsikeresebb saját produkciója. A world musicalt a tavalyi hat teltházas előadáson 24 ezren látták, és az idei jegyek több mint 95 százaléka gazdára talált már.

A darabot tavaly kortárs magyar ősbemutatókén állította színpadra a fesztivál országosan elismert színészekkel, tácosokkal és a szegedi színház társulatának tagjaival – közölte az igazgató.

Magyarország legrégebbi és legnagyobb szabadtéri színházi fesztiváljának idén augusztus 20-án az István, a király előadásával véget érő évadára már több mint 75 ezren váltottak jegyet – tudatta a szakember. Hozzátette: a felmérések szerint a nézők kétharmada az ország más részéről vagy a határon túlról érkezik Szegedre.

A musical a csaknem kétezer éves történetfolyam legizgalmasabb arab, perzsa, indiai és kínai elemeiből építkezik. Kerettörténetében Sahriár király szerelmi bánattól szenved, míg elé nem vezetik a rabnő Seherezádét, aki – hogy életét mentse – példázatos történetbe kezd. Ebben megelevenednek a mesés kelet legendás figurái, Harún, a naiv királyfi, Jázmin, a meseszép hercegnő, Ali, az agyafúrt tolvaj, a gonosz Dzsáfár és természetesen a nagydumás Dzsinn. A musical zenéjét egyaránt jellemzik a fülbemászó, popos dallamok és a világzenei elemek.

Juronics Tamás rendező bízik benne, a darab nagyon sok előadást fog megélni. Erre enged következtetni, hogy a produkciónak már komoly rajongótábora alakult ki. A nézői visszajelzések kiemelik az előadás látványvilágát, ezzel a koreográfia és a táncosok mellett a díszleteket és jelmezeket tervező Bujdosó Nóra, valamint a fényeket és animációkat készítő Madarász „Madár” János munkáját dicsérve.

A táncművész, koreográfus úgy fogalmazott, szeret mesékkel dolgozni, legutóbbi munkája, a Fekete hattyú története is alapvetően egy mesén alapul. Az Ezeregy éjszaka is olyan mint egy jó mese, a gyerekek és a felnőttek is saját szintjükön találják meg benne a nekik szóló üzenetet. Legfőbb tanulsága még is az, hogy a dolgok mélyére kell néznünk a szívünkkel, akkor láthatjuk meg az igazságot – mondta.

Kapcsolódó írásaink