Kultúra

Idén is átadják a Schmidt Éva-díjat a Savaria Filmszemlén

Egy életnyi tapasztalat címmel idősekről szóló filmeket is vártak a versenybe

Az idei Savaria Filmfesztiválon, amely április 24-én 15 órakor kezdődik, ismét átadják a Schmidt Éva-díjat. Az elismerést tavaly alapították Halmy György filmrendező kezdeményezésére, és olyan filmek kaphatják meg, amelyek alkotói együtt lélegeznek az általuk ábrázolt néphagyománnyal, kulturális antropológiai témával, beavatódnak tárgyukba, közvetlen kapcsolatot ápolnak az általuk ábrázolt néprajzi téma letéteményeseivel.

Idén is átadják a Schmidt Éva-díjat a Savaria Filmszemlén
A tavalyi díjazottak
Fotó: Savaria Filmszemle

A tavalyi és egyben első díjazott Kanalas Éva énekművész, filmrendező volt, aki Csángó bájolás című dokumentumfilmjéért kapta a díjat. A filmben saját csángóföldi népdalgyűjtéseit és népszokásokat, például a vízvetést mutatta be.

Lapunk kérdésére Halmy György filmrendező, a zsűri egyik tagja elárulta, hogy az idén nevezett filmek között is találtak olyat, amely méltó arra, hogy az obi-ugor kultúrát kutató néprajztudós és nyelvész Schmidt Éva nevét viselő díjat átvehesse.

A 11. Savaria Filmszemlére, amelyet április 24–26-án rendeznek meg, minden korábbi alkalomnál több, összesen 174 dokumentumfilmet neveztek be. Ezek közül választották ki a versenyfilmeket, amelyek három napon át ingyenesen tekinthetők meg az AGORA Savaria Filmszínház Jávor Pál-termében.

A Savaria Filmszemle az egész Kárpát-medence egyik filmes fesztiválja. Célja, hogy a hetedik művészeti ágat a többi művészeti ággal társítja. A szervezői fontosnak tartják, hogy a hazai filmes közösség alkotásainak megjelenési lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a nemzet kultúráját bemutassák, a levetített filmeken keresztül választ adjanak a világot, a társadalmunkat körülvevő valósággal kapcsolatos kérdésekre, a múlt emlékein keresztül pedig tanítsák a közönséget.
Mint Lovass Tibor főszervezőtől megtudtuk, három fő kategóriát hirdetett meg idén a Savaria Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet által támogatott Savaria Filmszemléjére. Film- és fotóművészet, Színházművészet, Irodalom kategóriákban elsősorban rövid és egész estés játékfilmeket, dokumentumfilmeket, valamint ismeretterjesztő filmeket vártak. Tartalmukat tekintve kiemelkedő művészeti/kulturális személyiségeket bemutató portrék, művészeti/kulturális közösségeket, művészeti irányzatokat, a Kárpát-medence tájegységei, a világ magyarsága szerinti kulturális/népművészeti jellegzetességeket bemutató filmek egyaránt bekerülhettek a szelekcióba. Fontos szempont volt, hogy a válogatásban az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális/művészeti változások és irányzatok is helyet kaphassanak, éppen ezért várták különösen a fiatal alkotókat, hogy itt mutassák be első alkotásaikat.

Külön tematikaként szerepel a 2024-es kiírásban az „Egy életnyi tapasztalat”, az idősekről szóló filmek kategóriája is, ahova szép számú nevezés érkezett.

Tavaly adták át első ízben a Schmidt Éva-díjat, amely a néprajzi kategóriában  kivételes igényességgel készült autentikus filmért jár. A képen a díjat kezdeményező Halmy György, az első díjazott Kanalas Éva és díj alkotója látható
Tavaly adták át első ízben a Schmidt Éva-díjat, amely a néprajzi kategóriában kivételes igényességgel készült autentikus filmért jár. A képen a díjat kezdeményező Halmy György filmrendező, az első díjazott Kanalas Éva énekművész, filmrendező és díjat átadó Széplakiné Gabi, Schmidt Éva egyik közeli barátnője látható
Fotó: Savaria Filmszemle

A háromnapos rendezvényhez csatlakozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint az ELTE Savaria Egyetemi Központja egy konferenciával, amely a „Médiatudatosság fordulópontja” címet kapta. A konferencia aktuális témákkal foglalkozó programja a savariafilmszemle.hu oldalon olvasható.

A vetítési program a savariafilmszemle.hu oldalon megtekinthető.

A Savaria Filmszemle Életműdíjasai 2024-ben Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színigazgató, érdemes művész.

A díjakat a fesztivál végén április 26-án adják át. A díjátadó előtt a közönség találkozhat az idei Életműdíjasokkal.

Kapcsolódó írásaink