Kultúra

Elhunyt Abdulah Sidran költő, Emir Kusturica két filmjének forgatókönyvírója

Elhunyt szombaton Szarajevóban 79 éves korában Abdulah Sidran boszniai költő, író, Emir Kusturica világhírű rendező két filmjének forgatókönyvírója – közölte a helyi média.

Elhunyt Abdulah Sidran költő, Emir Kusturica két filmjének forgatókönyvírója
Abdulah Sidran bosnyák költő, író és forgatókönyvíró 79 éves korában elhunyt
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Sidran egészségi állapota tavaly rendült meg, azóta a nyilvánosság előtt már nem is mutatkozott, csak közösségi oldalain szólalt meg.

1944-ben Szarajevóban született, az 1960-as években indult el irodalmi pályafutása. Forgatókönyvíróként társszerzője volt Emir Kusturica Emlékszel Dolly Bellre? (1981) és A papa szolgálati útra ment című filmjeinek. Utóbbi 1985-ben Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát.

Sidran és Kusturica útjai a boszniai háborúval kapcsolatos eltérő politikai nézeteik miatt váltak el egymástól. A filmrendező azonban halála miatt most mégis megszólalt a klix.ba portál közlése szerint: mint hangsúlyozta, még hosszú időnek kell majd eltelnie, míg egy olyan tehetség, mint Abdullah Sidran felbukkan.

„Emlékedet mindig megőrizzük, mert megmutattad a bosnyák ember szépségét, lelkét és büszkeségét, a fontos emberi értékeket” – fogalmazott Benjamina Karic, Szarajevó polgármestere a Facebookon közölt méltatásában.

Abdulah Sidran tagja volt a Bosnyák Tudományos és Művészeti Akadémiának, számos hazai és nemzetközi irodalmi díjjal ismerték el munkásságát. Az 1991-1995-ös háború idején megjelent Sarajevski tabut című verseskötetéért megkapta a francia Pen Club Szabadság-díját.

Kapcsolódó írásaink