Kultúra

Az erdők rendszerét bemutató természetfilmet támogat a Nemzeti Filmintézet

Hangszerfejlesztő mérnökről, hajléktalan terhes anyáról szóló dokumentumfilm is anyagi lehetőséget kapott

Hat televíziós és streaming szolgáltatásra készülő film gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet. Az erdők élő rendszerét feltáró természetfilm, az elmúlt húsz év filmiparát áttekintő dokumentumfilm és portréfilm készül a nemzetközi hírű hangszerfejlesztő mérnökről, Szalay Andrásról.

Az erdők rendszerét bemutató természetfilmet támogat a Nemzeti Filmintézet
Szoboszlai Erzsébet filmje egy romos társasház lakóiról szól
Fotó: NFI

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A döntőbizottság ezúttal öt dokumentumfilm és egy animáció gyártására szavazott meg támogatást.

Portréfilm készül a nemzetközi hírű hangszerfejlesztő mérnökről, Szalay Andrásról, aki első szintetizátorát egy kép alapján készítette, először írt házi számítógépre zeneszerző programot, azóta több mint ötven stúdióeszközt tervezett és nevéhez számos újítás és szabadalom fűződik. Az Alkotó munkacímmel készülő portréfilm rendezője Koblicska Örs Péter.
(Gyártó: Szupermodern Stúdió Kft., NFI támogatás: 144,55 millió forint)

Takács Rita Az utolsó Rengeteg címmel forgat természetfilmet, amelyben az erdők komplex, élő rendszerét tárja fel. A különleges alkotás bemutatja hogyan kapcsolódnak egymáshoz az erdőben élő élőlények csoportjai, hogyan tudja az erdő önmagát időről időre átformálni a folyamatos megújulás érdekében, és milyen hatással van az ökoszisztémákra az ember drasztikus behatása.
(Gyártó: Filmdzsungel Kft., NFI támogatás: 28 millió forint)

Aranyszem címmel rendez Novák Emil dokumentumfilmet, amely a kamerák lencséin át, kiemelkedő alkotók élettörténetein keresztül nyújt visszatekintést a 21. század első negyedének, az elmúlt húsz év magyar filmiparára.
(Gyártó: Filmkontroll Kft., NFI támogatás: 25 millió forint)

Vákár P. Arthur politikus és fia, Vákár Tibor, Ybl-díjas építészmérnök a Trianon utáni Erdély és Magyarország történetében két olyan elkötelezett örmény származású gyergyói volt, akiknek közéleti és szakmai szerepvállalása nem csak Gyergyóban, hanem Erdélyben és Magyarországon is megmutatkozott. A világháborúk, menekülések és kisemmizés ellenére a magyarságért mindvégig elkötelezett kormánytanácsos és fia életét dolgozza fel Zsigmond Attila dokumentumfilmje, az Emelt fővel.
(Gyártó: Rex Video SRL, NFI támogatás: 10,5 millió forint)

Pozsgai Zsolt Annabell címmel rendez dokumentumfilmet, amely az állapotos hajléktalan nők sorsát járja körbe egy konkrét eset alapján. Az alkotók célja nem a riasztó valóság hangsúlyozása, hanem annak bemutatása, hogy a nehéz helyzetbe került emberek számára is létezik remény, a szélsőséges helyzetből is fel lehet állni.
(Gyártó: MoVi Alapítvány, NFI támogatás: 23 millió forint)

Találkozás címmel készül a Kecskemétfilm stúdió legújabb alkotása Szoboszlay Eszter rendezésében. Az animációs film megmutatja, hogy egy valaha barátságos, ám a jelenben az összedőlés határán álló társasház egymástól elszigetelődött lakói hogyan értik félre saját vágyaik szerint, ha egy félig elmosódott üzenetet kapnak.
(Gyártó: Kecskemétfilm Kft., NFI támogatás: 20 millió forint)

NFI támogatásokról bővebben.

Kapcsolódó írásaink