Kultúra

Megnyílt a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Megnyílt szerda este a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyen nyolc egészestés film, hét európai TV-speciál, tizennyolc európai és tizenhárom magyar tévésorozat, tizenkilenc magyar rövidfilm, valamint huszonnyolc magyar diákfilm versenyez.

Megnyílt a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) megnyitóján a Hírös Agórában
Fotó: MTI/Bús Csaba

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - a szervezők tájékoztatása szerint - a megnyitón a fesztivál különlegességének nevezte, hogy az utóbbi két évben elkészült európai egészestés és televíziós animációs filmek versenyeznek párhuzamosan a magyar animációkkal, illetve hogy minden magyar - éljen bárhol a világban - nevezhet a versenyprogramba. Így érkeztek Japánból, Görögországból, Franciaországból, Bulgáriából, Romániából, Ausztriából is a magyar versenyben szereplő filmek.

A Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke az animációs filmek legnagyobb hazai ünnepének nevezte a KAFF-ot, hozzátéve, hogy a magyar animáció ünneplése valójában már a múlt héten Annecyban elkezdődött, ahol kivételesen erős volt a magyar jelenlét, és három magyar alkotást is díjaztak a nemzetközi animációs fesztiválon.

Káel Csaba a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál június 25-éig tartó programjáról szólva hozzátette: a filmvetítések mellett a kiállítások, mesterkurzusok, könyvbemutatók, a Magyar népmesék című sorozathoz kapcsolódó érmekibocsátás, a zenei műsorok és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett konferencia is tartalmas programnak ígérkezik.

A filmügyi kormánybiztos szerint nagy változás van a világ animációs filmművészetében, mert míg korábban - talán a Disney hatása miatt - az egész estés animációs filmek szinte kizárólag gyermekek számára készültek, ma már számos felnőtteknek szóló, animációs technikákkal készült film látható.

Mint rámutatott, a digitális filmkészítés szélesre tárta kapuit, hiszen könnyen, olcsón lehet megfelelő szoftverekhez jutni, így nagyon sok animációs film készül, egy új „népművészet” van kialakulóban. A Nemzeti Filmintézetnek pedig támogatóként nagy szerepe van abban, hogy a kulturális értéket teremtő, a kultúránk fenntarthatóságát biztosító alkotások létrejöttét elősegítse, és azt is segítse, hogy ezek az alkotások minél szélesebb közönséghez eljussanak határokon innen és túl.

A szervezők tájékoztatása szerint a megnyitón adták át a KAFF életműdíját, amelyet a fesztivál szervezőbizottsága minden alkalommal egy olyan - nem filmrendező - személynek ítél oda, aki több évtizeden keresztül jelentősen hozzájárult a magyar animációs filmművészet történetéhez.

A KAFF életműdíját idén Báron György filmkritikus, filmesztéta, egyetemi tanár vehette át.