Kultúra

A kínai teakultúráról nyílt időszaki kiállítás a Néprajzi Múzeumban

A kiállítás a teatermesztést, a teakészítést, és a teázáshoz kapcsolódó szokásokat mutatja be

A kínai teakultúrát mutatja be a Néprajzi Múzeumban pénteken nyílt időszaki tematikus kiállítás, amelyen a teázás történetét, a teafajtákat, a tea szertartását és a hozzá kapcsolódó eszközöket is megismerhetik az érdeklődők.

A kínai teakultúráról nyílt időszaki kiállítás a Néprajzi Múzeumban
A kínai teakultúráról nyílt időszaki kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Fotó: Facebook/Néprajzi Múzeum

A Kínai Kulturális és Turisztikai Minisztérium, valamint a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének közös szervezésében megnyílt kiállítás a teatermesztést, a teakészítést, és a teázáshoz kapcsolódó szokásokat mutatja be, és ezeken keresztül igyekszik elősegíteni a két ország közötti együttműködéseket – emelte ki a program pénteki megnyitóján Jang Csao, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Mint mondta, a kínai tea csaknem ötezer éves múlttal rendelkezik, és az ősi selyem út segítségével gyökeret eresztett a világ minden táján, része lett az országok, helyi közösségek életének. „A tea kulturális összekötő kapoccsá vált kelet és nyugat között, és ma is fontos szerepet játszik Kína, és a világ más országai közötti kommunikációban” - mutatott rá.

„Kínát és Magyarországot régi hagyományos barátság fűzi egymáshoz és fontos partnerek az Egy övezet - Egy út programban is, amelynek idén ünnepeljük tizedik évfordulóját” – hangsúlyozta Jang Csao.

Az ügyvivő kifejtette, hogy Magyarország kelet felé nyitó politikájának köszönhetően a két ország közötti kapcsolatok magas szinten fejlődtek, és gyümölcsöző eredményeket értek el a kereskedelem, a beruházások és a turizmus terén folytatott együttműködésekben.

„Magyarország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Kínának a Közép-Kelet Európai régióban” - emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország már több egymást követő évben is megőrizte pozícióját a kínai befektetések legnagyobb célpontjaként a közép és kelet európai térségben, és a kínai vállalkozások számára az egyik legkedvezőbb választás az európai befektetésekhez.

Jang Csao az MTI-nek elmondta, hogy a teakultúra a kínai kultúra jellegzetes eleme, ezért bízik benne, hogy az eseményen keresztül a magyarok jobban megismerhetik a kínai kultúrát, ami elősegítheti a még szorosabb együttműködést. „A kínai tea egy olyan kulturális kapocs amely a két ország népeit összekapcsolhatja” – fűzte hozzá.

Kína volt az első ország, ahol teacserjéket (Camellia sinensis) ültettek és teát készítettek, és Kína jelenleg is a világ élvonalába tartozik teakészítésben. A teatermesztés, a teakészítés, a teázás és az ehhez kapcsolódó szokások nagyon fontos szerepet töltenek be a kínai emberek mindennapi életében, ebbe enged betekintést a pénteken és szombaton látható tárlat.

Kapcsolódó írásaink