Kultúra

Visszatértek a könyvtárakba az olvasók

Az OSZK KI január 17. és május 20. között folytatott országos adatgyűjtést a magyarországi könyvtárakra vonatkozóan

Mára megközelíti a magyarországi könyvtárak látogatottsága a járványhelyzet előtti adatokat – derül ki az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének (OSZK KI) felméréséből.

Visszatértek a könyvtárakba az olvasók
Visszatértek a könyvtárakba az olvasók
Fotó: Facebook/Országos Széchényi Könyvtár

Az intézet január 17. és május 20. között folytatott országos adatgyűjtést a magyarországi könyvtárakra vonatkozóan – tájékoztatta az OSZK csütörtökön az MTI-t.

Közleményük szerint a Kulturális Statisztikai Adatgyűjtő Rendszerben végzett felmérés a könyvtárak jelenlegi működését, olvasói létszámát, a rendezvények, kísérőprogramok szervezését, a könyvtári foglalkoztatottakat vizsgálta.

Mint hangsúlyozzák, az OSZK KI története során először jelentkezik gyorsjelentéssel annak érdekében, hogy már néhány héttel a statisztikai adatlapok kitöltési időszakának lezárulása után feltárja a hazai könyvtári rendszer főbb trendjeit, változásait.

A gyorsjelentésben közölt adatok még csak részben ellenőrzöttek; az elemzés pillanatában 3810 könyvtár adatait dolgozták fel a KI munkatársai, és folyamatban van 76 adatközlés összesítése – figyelmeztet a közlemény.

A felmérés készítői azonban kiemelik: bár a közölt adatok még nem véglegesek, nagyobb eltérésekre már nem számítanak.

Összegzésük szerint a 2019-ig látható könyvtárstatisztikai trendeket a koronavírus-járvány, majd az azt követő energia-veszélyhelyzet látványosan megtörte, és valószínűleg a 2023. év statisztikájára is hatással lesznek a könyvtárak által nem befolyásolható, külső tényezők.

A jó hír, hogy a személyes könyvtárhasználatok, a kölcsönzések, a nyitvatartási napok és a könyvtári programokon részt vevők száma meredek emelkedésnek indult: jellemzően közel 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest – áll az elemzésben.

A felmérésben részt vevő könyvtárakból 2019-ben összesen 22,46 millió dokumentumot kölcsönöztek, ez a szám 2021-ben 12,07 millióra csökkent, tavaly azonban már 15,84 millió volt.

A könyvtárak rendezvényein 2019-ben összesen 4,54 millióan vettek részt, a következő évben 1,93 millióan, 2022-ben ezzel szemben már 3,27 millió látogatót regisztráltak.

Az olvasók és a látogatók visszatérnek tehát a könyvtárakba, amelyek a kihívások ellenére továbbra is nélkülözhetetlen találkozási pontok, szellemi és kulturális terek – hangsúlyozza az OSZK.

A növekedés jelenlegi ütemével a 2019-es adatok megközelítése legkorábban 2024-ben várható – zárul a közlemény.

Kapcsolódó írásaink