Kultúra

11. Friss Hús Fesztivál: Gyimesi Anna Affrikátája lett a legjobb magyar rövidfilm

Kiosztották a rövidfilmfesztivál díjait

A legjobb magyar animációs film Buda Anna Flóra 27 című animációs filmje, a legjobb nemzetközi rövidfilm pedig a francia Christophe Granger Roadtripper című munkája lett. A legjobb színész díját Kováts Adél és Székely Rozi vihette haza – tájékoztattak a szervezők szerdán.

11. Friss Hús Fesztivál: Gyimesi Anna Affrikátája lett a legjobb magyar rövidfilm
Kováts Adél a legjobb színész díját vihette haza
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Új helyszínen, telt házas vetítésekkel zajlott a 11. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, amelynek nyerteseit a szerdai díjátadón jelentették be a Puskin Moziban.

A magyar alkotásokat elbíráló zsűri tagjai Lisa Ogdie, a Sundance Filmfesztivál rövidfilmes vezetője, Julie Marnay, a European Short Pitch programigazgatója és Kuba Czekaj lengyel filmrendező voltak.

A legjobb magyar élő szereplős rövidfilmnek járó elismerést Gyimesi Anna alkotása, az Affrikáta című film kapta. „Gyimesi Anna alkotása meglepett minket a sztereotípiák felforgatásával és azzal, hogy összetett portrét mutatott be egy nőről, aki lányai árnyékából kiemelkedve magára irányítja a figyelmet, amelyben már jó ideje nem volt része” – fogalmazott a zsűri.

A legjobb magyar animáció Buda Anna Flóra májusban Cannes-ban nemzetközi sikert elért, 27 című filmje lett. Az indoklás szerint a film „káprázatos vizuális stílusával és filmes történetmesélésével olyan kortárs műalkotás, amely kézen fogja a nézőt, és úgy kutatja a fiatalabb generáció fantáziáit és határait”. A díj mindkét film esetében 300 ezer forint.

A legjobb színészi alakítás díját két színésznőnek ítélte oda a zsűri. Az elismeréseket az Affrikáta című film főszereplője, Kováts Adél, valamint a Nikó című film főszereplője, Székely Rozi kapta – olvasható a közleményben.

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Korom Anna érdemelte ki a Nikó című filmért, amely a zsűri indoklása szerint „abszurd helyzeteken keresztül követi a szabadságra vágyó, új kezdeteket kereső karaktert”.

A magyar versenyprogramban két különdíjat is kiosztottak: Bögi Máté Az úszó című alkotásának, valamint Hegyi Olivér A szív kertje című animációs rövidfilmjének.
A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Sárkánykor című film alkotója, Farkas Marcell kapta, aki a zsűri indoklása szerint bátran és egyedi módon nyúl a történethez, nem fél új utakat keresni a műfajok szuverén keverésével.

Idén először a szakmai zsűri mellett diákok is aktív részesei, döntéshozói lehettek a magyar versenyfilmek elbírálásának. A diákzsűri elismerését első alkalommal Nagy Ádám vihette haza Valóság Filter című filmjéért.

A legjobb nemzetközi film a Roadtripper lett, a francia Christophe Granger alkotása intenzíven és egyedi módon mutatja be az emberi kapcsolatok kiszolgáltatottságát és a társadalmi periférián élők törékeny életét. „Theó Augier Bonaventure játéka, jelenléte és szenvedélye egyszerűen kiemelkedő” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi versenyprogramban három különdíjat is kiosztottak. Különdíjban részesült Grégory Carnoli és Thibaut Wohlfahrt filmje, a Fucking Head, Vytautas Katkus Cherries című munkája, valamint Sander Joon Sierra című alkotása.

A nemzetközi versenyprogram elismeréseiről Sasha Prokopenko filmforgalmazási szakember, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programigazgatója; Fülöp József animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora; valamint a több nemzetközi díjjal is jutalmazott Bernáth Szilárd, a Larry rendezője döntött – olvasható a közleményben.

Az összegzés szerint idén is megrendezték a Friss Hús Pitchfórumát. A győztes Bárány Dániel lett, aki Toxik című filmtervéért vihette haza a 300 ezer forinttal járó Lovas Nándor-díjat. A zsűri különdíját Kenéz Ágoston Flódni című filmterve kapta, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete egymillió forint értékű díját pedig Schnabel Annabella Ennyit jelent, ha az ember felnőtt? című filmterve kapta.

A Pitchfórum mellett idén először a kisfilmes forgatókönyvek fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott: a Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázattal és Workshoppal a Friss Hús szervezői új forgatókönyvíró tehetségek felkutatását és projektjeik fejlesztését tűzték ki célul. A több mint hatvan pályamű közül nyolc került be a workshopra, amely Kerékgyártó Yvonne író-rendező szakmai vezetésével, Fekete Ibolya rendező és Maruszki Balázs forgatókönyvíró mentorálásával zajlott. A nyolc döntős közül hárman (Balássy Fanni, Gál András, Kárpáti Jakab) pénzdíjat nyertek, fejenként 150 ezer forintot.

Kapcsolódó írásaink