Kultúra

A százezredik botlatókövet fektette le egy német művész

A nemzetszocializmus európai áldozataira emlékeztető százezredik botlatókövet fektette le egy német művész pénteken Nürnbergben.

A százezredik botlatókövet fektette le egy német művész
A berlini születésű Gunter Demnig 27 évvel ezelőtt fektette le az első botlatókövet
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/ dpa / Nadine Weigel

A botlatókövek ezzel a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé váltak.


A berlini születésű Gunter Demnig 27 évvel ezelőtt fektette le az első botlatókövet, és az apró emlékművekbe azóta Európa-szerte szinte minden országban bele lehet futni. A tízszer tíz centiméres, macskakőre helyezett réztáblák, melyek utolsó ismert lakóhelyüknél emlékeztetnek a náci diktatúra áldozataira a járdába süllyesztve, az áldozatok nevét, születési évét, meggyilkolásuk időpontját és rövid, egymondatos történeténetüket ismertetik.

A százezredik darabot az 1941-ben guillotine által kivégzett Johann Wild nürnbergi lakása előtt, a Bartholomäus utcában fektették le. A tűzoltó Wild Németország Szociáldemokrata Pártjának tagja volt, valamint a Weimari Köztársaság idején a párt által alapított, a parlamentáris demokrácia mellett kiálló Reichsbanner csoportot és a Vasfront nevű paramilitáris szervezetet gyarapította. Wildet akkor külföldi rádióadások hallgatása és terjesztése miatt ítélték halálra.

A botlatókövek idén 76 éves ötletgazdája a százezredik lefektetett emlékművel összefüggésben elmondta, hogy az első tábla lefektetésekor el se tudta képzelni, hogy ekkorára nőhet a kezdeményezése. Kiemelte: büszke rá, hogy az emléktáblák árát az elmúlt hosszú évek során sikerült 120 eurón (44 500 forint) tartani.

A projekt kezdetekor Demnig engedély nélkül helyezte el az emléktáblákat, az elsőt Kölnben, amiért eljárás is indult ellene. Egy évvel később, 1996-ban Berlin Kreuzberg kerületében 51 táblát helyezett el a járdán, szintén engedély nélkül, noha ekkor már nem indítottak eljárást emiatt. 1997-ben már rendelkezett engedéllyel, ekkor pedig csaknem hatszáz emlékkövet fektetett le Németországban.

Botlatókövek Magyarországon is vannak. Országszerte több mint 560 emlékkő emlékeztet a nácik áldozataira, csak Budapesten 184 ilyen kis emlékmű található.