Kultúra

Uniós támogatással újítanák fel az Ady-múzeumnak is otthont adó Boncza-kastélyt az erdélyi Csucsán

A Kolozs megyei döntéshozó testület szerdai ülésén határozott a kastély és melléképületei felújításáról, miután másfél évtizedig tartó pereskedés után, 2020 decemberében a román legfelsőbb bíróság neki ítélte annak tulajdonjogát

Uniós támogatással újítaná fel a Kolozs megyei önkormányzat a csucsai Boncza-kastélyt, ahol Ady Endre élete utolsó éveit töltötte, így egyik melléképülete a költő emlékét ápoló múzeumnak is otthont ad – közölte szerdai közleményében az önkormányzat.

Uniós támogatással újítanák fel az Ady-múzeumnak is otthont adó Boncza-kastélyt az erdélyi Csucsán
Boncza Berta
Fotó: Wikipedia/Székely Aladár

A testület a beruházás műszaki és gazdasági mutatóit is jóváhagyta, az összeget áfával együtt 87 millió lejre (csaknem 18 millió euró) becsülte, amelyre a Regionális Operatív Programnál pályáznak.

A Nagyvárad és Kolozsvár között félúton található Csucsán álló Boncza-kastélyban napjainkban az Octavian Goga román költőnek és egykori kormányfőnek emléket állító múzeum működik, Trianon után ő vásárolta meg a birtokot Ady özvegyétől, Boncza Bertától (Csinszkától).

A háromévesre tervezett felújítás a főépület mellett az úgynevezett Fehér-házra is kiterjed, amelyben a pár lakott, és ma az Ady-múzeum van – áll a közleményben. A birtokon lévő fatemplomot és a Goga özvegye által férjének készített mauzóleumot is felújítják, az egykori kastélyparkban tájrendezés zajlik majd.

Alin Tise tanácselnök közölte: a felújítás a műemlékvédelmi célok mellett a turisztikai infrastruktúra fejlesztését szolgálja. Vákár István alelnök szerint a beruházás célja, hogy a kastély hangsúlyosabb helyet kapjon „az Ady Endre emlékét őrző kulturális útvonal térképén”. Emlékeztetett, hogy Ady és Csinszka 1915–1917 között lakott a birtokon. 1920-ban Octavian Goga vásárolta meg az ingatlant, és halála után özvegye, Veturia Goga Goga-múzeumot és Ady-kiállítást rendezett be az épületekben. Az özvegy 1966-ban a román államnak adományozta a birtokot.

Az 1989-es rendszerváltozás után a múzeumokat fenntartó Kolozs megyei önkormányzat tulajdonába került, de 2005-ben a Goga család oldalági örökösei pert indítottak az adománylevél érvénytelenítését kérve. A 15 évig tartó pereskedésnek a legfelsőbb bíróság ítélete vetett véget.

A Boncza-kastély melléképületében nyílt Ady-emlékkiállítást 2014-ben a csucsai múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közötti együttműködés révén, a magyar kormány támogatásával újították fel. Az állandó tárlat Ady Endre és Csinszka kapcsolatát, a Boncza-kastélyt és a családot mutatja be, és Ady Csucsán írt verseinek kéziratai is láthatók.

Kapcsolódó írásaink