Kultúra

Zenei társasjátékkal, koncertekkel és népdalokkal várták a gyerekeket a Pesti Vigadóban – GALÉRIA

A Közösség ereje című tematikus nappal folytatódott március 22-én az MMA 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjasainak seregszemléje

Március 22-én az Essentia Artis harmadik tematikus napján a gyerekek kerültek a fókuszba, de Hamvas Béla közelgő születésnapjára is reflektáltak a Duna-parti Tündérpalota ingyenesen látogatható programjai.

Zenei társasjátékkal, koncertekkel és népdalokkal várták a gyerekeket a Pesti Vigadóban – GALÉRIA
Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész
Fotó: MH/Török Péter

A Közösség ereje című tematikus nappal folytatódott március 22-én az MMA 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjasainak seregszemléje.

A délelőtti programokra főleg a gyerekeket várták: Zarándy Ákos zeneszerző mini hangversennyel egybekötött interaktív előadással készült, amelynek keretében 15 tagú vonószenekar kíséretében adták elő a D-dúr skála-fantázia című darabot, Mozart Kis éji zenéjének 1–2 tételét, és emellett A Mikrokozmosz nyomában címmel szervezett, a zene szeretetét népszerűsítő programjáról is mesélt.

Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész négykezes zongorakoncerttel ismertette meg a gyermekekkel a klasszikus zenét, és kiderült, mit üzennek a zeneszerzők, de zenei társasjátékkal is készült. Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes a madarak segítségével szárnyra kelt és elindult a népdalok útján, hogy a közönséggel minél több állatpajtást megénekeljen.

A Déryné Társulat előadásában látható volt a legendás költőről, Petőfi Sándorról szóló darab, amelyet eddig hatszáz alkalommal játszottak világszerte.

A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek Jász Attila, Győrffy Ákos és Weiner Sennyey Tibor írókkal. Összetartozás – Út a magányból a közösség és a hit felé címmel Dobszay-Meskó Ilona mise-zeneszerző, Weiner Sennyey Tibor filológus és Szabó Barna zeneszerző, Elmer István moderátorral olyan kérdésekre adnak választ, mint hogyan és miért születik opera Hamvas Béla Karnevál című írásából? Milyen jelentősége van a mise komponálásának ma? Mekkora szerepet játszik a magány oldásában a közösség? Milyen menedéket nyújthat számunkra a zene, az irodalom és a hit?

Március 22-én a napot Bagdy Emőke zárja, aki tart a Közösség szerepe az életünkben címmel tart előadást. Születetten társas lények vagyunk. A közösség létezési kulcsfogalom, megjelöli azt a társas közeget, amelyben az ösztönlétből az ember magaslatára, minőségi szintjére fejlődhetünk. Az előadásban kibontja azt a szerveződési utat, ami az együtt léttől, együttességtől a közösségig haladhat, mint közös célok, értékek, élmények, történések időben összeszövődő folyamata, a kötődés, összetartozás, szolidaritás kapcsolati hálózatában, szerepek szerint tagoló rendszerében a belső kapcsolati erőrendszer működésében (dinamikájában).

A 2023. március 2-a és április 2-a között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Zarándi Ákos zeneszerző
Zarándy Ákos zeneszerző
Fotó: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink