Kultúra

Drágán adja az életét: tíz dolog, amit érdemes tudni a ma szülinapos Bruce Willisről

Ma 68 éves Bruce Willis.

Drágán adja az életét: tíz dolog, amit érdemes tudni a ma szülinapos Bruce Willisről
Bruce Willis és a felesége bevallja. Ma 68 éves a színész: isten éltesse!
Fotó: Instagram

1. Németországban látta meg a napvilágot, az akkori NSZK egyik amerikai katonai támaszpontján. Édesapja amerikai katona, édesanyja német banki alkalmazott volt. Családjával az ötvenes évek végén tért vissza Amerikába.

2. A szülei válása miatt erősen dadogott. Kutyaharapást szőrével, gondolta, ezért a drámaszakkör tagja lett. Viszont mellőzte a továbbtanulást, előbb fizikai munkás lett, majd biztonsági őrként dolgozott.

3. Filmes karrierje természetesen egy tévésorozattal kezdődött, A simlis és a szende szerepére háromezer színész közül választották ki. Ezért Golden Globe-, és az Emmy-díjat is átvehette. Első komoly filmszerepe a Nem látni és megszeretni volt, de a világsikert a Drágán add az életed! főszerepe hozta meg számára.

4. A világot jelentő deszkákon is megfordult: 2015-ben a Broadway-n kapott szerepet Stephen King Tortúrájában. A regényből Rob Reiner készített filmet 1990-ben James Caan és Kathy Bates főszereplésével. A színpadon Willis volt a híres regényíró, akit egy őrült nő ejt foglyul, és arra kényszeríti, hogy átírja legutolsó könyvét. A női főszerepet pedig Elizabeth Marvel (A félszemű, Homeland, Anyák gyöngye) játssza.

5. Sokan irigyelték a munkabírását: fénykorában évente három-négy filmet készített el, a listáján több mint száz mozi szerepel.

6. A Drágán add az életed! megfilmesítésének jogai Clint Eastwoodnál voltak, aki magának szánta a főszerepet. A jogok később egy producerhez kerültek, aki a szerződésnek köszönhetően a korosodó Frank Sinatrának kellett, hogy felajánlja a szerepet, szerencsére visszautasította azt. Végre felkérhették az adu ászt: Arnold Schwarzeneggert. Mivel ő nem vállalta, jött a következő jelölt, az akkor még közepesen ismert Willis, aki munkabírásának köszönhetően (lásd fent) nappal a Simlis és a szendét forgatta, éjszaka pedig Drágán add az életed! kalandjaiba vágott bele.

7. A fizikai meló után, de még a filmezés előtt megtanult szájharmonikázni, majd csatlakozott egy rhythm and blues bandához. A zenélést egyébként akkor sem hagyta abba, amikor már híres lett. Albumaival mérsékelt sikereket aratott.

8. Az Armageddonban Bruce Willisnek az segített, hogy elsírja magát abban a jelenetben, amikor búcsút vesz a filmbéli lányától (Grace), hogy kirakta maga elé a saját lányai fotóját.

9. Hollywood történetében az övé az eddigi legnagyobb gázsi: a Hatodik érzék főszerepéért húszmillió dollárt kért, de kikötötte, hogy részesüljön a globális bevételből és a DVD-értékesítésekből, így végül 115 millió dollárt keresett.

10. A családja 2022 márciusában jelentette be, hogy az akkor 67 éves színésznél afáziát diagnosztizáltak, ezért visszavonul a színészkedéstől. Most februárban már arról szóltak a hírek, hogy a színész demenciában szenved.

Kapcsolódó írásaink