Kultúra

A legjobb nemzetközi film: a Nyugaton a helyzet változatlan + GALÉRIA

Tarolt az Oscar-gálán a Minden, mindenhol, mindenkor

A 2023-as Oscar-díjátadón tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor című amerikai sci-fi film. A Nyugaton a helyzet változatlan című, Erich Maria Remarque első világháborús klasszikus regényéből készült német film nyerte el a legjobb nemzetközi film Oscar-díját.

A legjobb nemzetközi film: a Nyugaton a helyzet változatlan + GALÉRIA
A Nyugaton a helyzet változatlan című, Erich Maria Remarque első világháborús klasszikus regényéből készült német film nyerte el a legjobb nemzetközi film Oscar-díját
Fotó: Netflix

Jimmy Kimmel amerikai színész, műsorvezető, producer vezette a 95. díjátadót. Azért esett őrá a választás, mivel korábbi években incidens nélkül levezényelte a díjátadót, és így biztosra lehetett venni, hogy a tavalyi pofozkodás nem ismétlődik meg. Viszont beköszöntőjében azt találta mondani, persze viccből, hogy Hollywoodban annyira nincsenek új ötletek, hogy Steven Spielberg Steven Spielbergről forgat filmet.

Ez nem volt szép poén Kimmeltől, ugyanis az idei filmes mezőny roppant erős volt, a témák pedig változatosak: a mítoszoktól a sci-fiig, a háborús filmtől a látványos krimiig, az önéletrajzi filmtől a családi kapcsolatokat, a gyermekek, a fiatalok jóllétét fókuszba helyező filmekig és a Babylon filmtörténeti őrületéig különösen sokféle témából és nagyszerű filmekből lehetett kedvencet választani az idei jelöltek közül.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia legtöbb díját idén a Minden, mindenhol, mindenkor című film alkotói vehették át. Így a Daniel Kwan és Daniel Scheinert vihette el a legjobb eredeti forgatókönyv díját és a legjobb rendezés díját is. A legjobb női főszereplő Michelle Yeoh lett. A legjobb vágás díját pedig Paul Rogers kapta, idén a Brit Filmakadémia (BAFTA) díja is az övé lett, pedig mint bevallotta, ez volt életében a második film, amelyet vágott. A legjobb női mellékszereplő Jamie Lee Curtis lett, a legjobb férfi mellékszereplő pedig Ke Huy Quan.

Az idei Oscar gála másik nagy nyertese a Nyugaton a helyzet változatlan című, német háborús film, amely megkapta a legjobb nemzetközi film díját, a legjobb operatőr díját (James Friend), a legjobb látványterv és díszlet díját (M. Goldbeck és Ernestine Hipper), és a legjobb eredeti filmzene (Dasche Dauenhauer) díja is a németeké lett.

A karizmatikus rendezeő, Aronofsky A bálna című filmje – amelyben az apa (Brendan Fraser), aki életközépi válságából lassú, látens öngyilkossággal próbál kimozogni, utolsó erejével még megteszi azt a gyermekéért (és a saját lelkéért), ami még az életnél fontosabb, hogy meglegyen – két díjat kapott. Brendan Fraser lett a legjobb férfi főszereplő, és a legjobb haj és smink díját is ez a film nyerte el.

A legjobb adaptált forgatókönyvdíját a Women Talking alkotója, Sarah Polley kapta.

A Fekete Párduc 2-ért Ruth Carter elnyerte a legjobb jelmez díját.

A Top Gun: Maverické a legjobb hang díja lett.

Az Avatar: A víz útja a legjobb vizuális effektekért kapott szobrot.

A legjobb animációs film Guillermo del Toro Pinokkiója lett.

A legjobb dokumentumfilm az ellenzéki orosz politikusról szóló Navalny című alkotás lett, amelyért a szobrot a politikus felesége vette át, mivel Navalnij jelenleg is börtönben van.

Az estre végül Lady Gaga is megérkezett egy Versace-kreációban, amiről azt lehetett hinni, hogy hátul lecsúszott a sietségben, de nem. Elénekelte a Maverick betétdalát is, de az Oscar-díjat idén az indiai Naatu, Naatu című dal (RRR) nyerte el, amelynek a klipje viharos sikert ért el az interneten az elmúlt hetekben.

A sziget szellemei című film egyetlen jelölést sem tudott díjra váltani, pedig még a filmben szereplő Jenny nevű törpeszamarat is elhozták Los Angelesbe a díjátadó estéjére, így legalább meggyőződhettünk róla, hogy bár a filmben elpusztult szegény pára, de a valóságban nagyszerű egészségnek örvend.

Mindent összevetve idén a vörös helyett pezsgőszínű szőnyegen egy nagyon erős filmes mezőny alkotói ünnepelhettek együtt.

A legjobb női mellékszereplő díját elnyerő Jamie Lee Curtis amerikai színésznő (jobbra) és a legjobb női főszereplő díját elnyerő Michelle Yeoh malajziai színésznő
A legjobb női mellékszereplő díját elnyerő Jamie Lee Curtis amerikai színésznő (jobbra) és a legjobb női főszereplő díját elnyerő Michelle Yeoh malajziai színésznő
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Kapcsolódó írásaink