Kultúra

Petőfi 200 – A reformkor és szabadságharc időszakáról készített kisfilmeket a Nemzeti Múzeum

A kisfilmekben egy elképzelt család mindennapjain és Petőfi személyén keresztül ismerhetik meg a nézők a korszak gondolatait, érzelmeit

A reformkor és szabadságharc időszakát mutatják be azok a kisfilmek, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) készített Megtiltani nem lehet – Jelenetek a 19. századból címmel – tájékoztatta a MNM az MTI-t szerdán.

Petőfi 200 – A reformkor és szabadságharc időszakáról készített kisfilmeket a Nemzeti Múzeum
A filmek oktatási célt is szolgálnak, a hozzájuk tartozó tanítási segédanyag március végétől érhető majd el a múzeum honlapján
Fotó: Petőfi200 plakát

A Petőfi 200 emlékév alkalmából az intézmény múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően háromrészes rövid sorozatot hoztak létre, amely az intézmény YouTube-csatornáján érhető el – közölte az MNM.

A kisfilmekben egy elképzelt család mindennapjain és Petőfi személyén keresztül ismerhetik meg a nézők a korszak gondolatait, érzelmeit. A középpontban egy fiatal arisztokrata testvérpár áll: Szentirmay Mária és Lívia.

A történetben egy padláson talált régi, poros láda kerül elő, amely izgalmas titkokat rejt. A Szentirmay család leszármazottai megtalálják felmenőik emlékeit, és így lehetőségük nyílik összetenni a darabkákat. Azt már tudták, hogy az édesapa, Szentirmay Kálmán a császár magas rangú tisztjeként szolgált, a lányok szeretett unokatestvére pedig elkötelezett híve a magyar ügynek. A leveleket olvasgatva megelevenedik a család története, és sok új kérdés vetődik fel. Egyebek mellett az, hogy vajon mi várhatott a kisasszonyokra 1848–49-es szabadságharc kitörésekor, dönthettek-e saját sorsukról, és miként segíthetett és enyhíthetett a fájdalmakon a két hűséges szobalány.

Mint írják, a kisfilmekhez egy új, online múzeumpedagógiai foglalkozást is kialakítottak a múzeum munkatársai, így egy tanóra keretei között ismerhető meg mélyebben a téma és a korszak.

A filmek oktatási célt is szolgálnak, a hozzájuk tartozó tanítási segédanyag március végétől érhető majd el a múzeum honlapján – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink