Kultúra

Kétéves szünet után újra megrendezik a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált

Az ásványbörzéhez ismeretterjesztő előadások és kiállítások is kapcsolódnak

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált a Miskolci Egyetemen Főépületében március 11-én és 12-én – tájékoztatta az MTI-t az egyetem.

Kétéves szünet után újra megrendezik a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált
Kétéves szünet után újra megrendezik a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált
Fotó: Facebook/Miskolci Egyetem

A rendezvény, amelyen több mint száz kiállító mutatja be kollekcióját, immár 39. alkalommal nyitja meg kapuit „a Föld rejtett kincsei, a szemkápráztató ásványok, ékkövek, díszítőkövek, kőzetek és ősmaradványok” iránt érdeklődők előtt. Az ásványbörzéhez ismeretterjesztő előadások és kiállítások is kapcsolódnak, amelyek az Év ásványának választott antimonitot és az Év ősmaradványát, a borostyánt reprezentatív tárlatokon mutatják be, a legkisebbek pedig egy földtudományi játszóházban ismerhetik meg közelebbről az ásványok világát – írták.

A látogatók megtekinthetik a Miskolci Egyetem ásványgyűjteményét is, amely az egyik legkorábbi oktatási célú földtudományi kollekció. Eredete az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézetig, majd az abból kialakult Bányász Akadémiáig vezethető vissza, és jelenleg mintegy 7400 tételből áll.

A közlemény szerint Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja az esemény sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az ásványok szépségük mellett rendkívül hasznosak a mindennapokban, hiszen meghatározó szerepet játszottak a modern kori civilizáció fejlődésében.

A XXXIX. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon több olyan szolgáltatást is díjmentesen vehetnek igénybe a látogatók, mint az ásvány- vagy drágakőhatározás. A rendezvény idején tartja soros ülését a Magyar Minerofil Társaság (MAMIT), amely újonnan alapított szakmai díjait először a miskolci ásványfesztiválon adja át, és ekkor mutatja be megújult honlapját is – közölték.

A fesztivál honlapja szerint a felnőttek ezer, a diákok ötszáz forint ellenében, míg 6 éves korig a gyermekek ingyen kereshetik fel az eseményt, amely szombaton délelőtt kilenctől délután hatig látogatható. Vasárnap ugyanebben a kezdési időpontban nyílik meg a rendezvény, azonban egy órával hamarabb, délután öt órakor ér véget.

Kapcsolódó írásaink