Kultúra

Rekordáron kelt el Vaszilij Kandinszkij egy remekműve egy londoni árverésen

A nácik zsákmányává vált festményt mintegy 10 éve azonosították a hollandiai Eindhoven egyik múzeumában

Rekordáron kelt el egy szerda esti londoni árverésen Vaszilij Kandinszkij orosz absztrakt festő egy remekműve, amelyet nemrég szereztek vissza a nácik által megölt egykori tulajdonos örökösei.

Rekordáron kelt el Vaszilij Kandinszkij egy remekműve egy londoni árverésen
Murnau mit Kirche II – az alkotó esetében rekordot jelentő 37,2 millió fontos (15,67 milliárd forint) áron ütötték le
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz

A Murnau mit Kirche II (Munai templommal II) című, 1910-ben készült festményt az alkotó esetében rekordot jelentő 37,2 millió fontos (15,67 milliárd forint) áron ütötték le a Sotheby's szervezte aukción.

Kandinszkij korai művei ritkán kerülnek piacra, mert legnagyobb részük már a világ nagy múzeumainak tulajdonában van – közölte az aukciósház.

A mintegy 1 × 1 méteres festmény a dél-bajoroszági Murnau falu színes látképét ábrázolja hegyes háztetőivel és egy templomtoronnyal, amely a bajor Alpok csúcsaihoz hasonlóan tör az égnek.

A kép sok éven át díszítette egy virágzó berlini textilgyár zsidó alapítóinak, Johanna Margaretének és Siegbert Sternnek az otthonát. A férj 1935-ben betegségben hunyt el, feleségét azonban a nácik ölték meg 1944-ben Auschwitzban.

A nácik zsákmányává vált festményt mintegy 10 éve azonosították a hollandiai Eindhoven egyik múzeumában, ahol 1951 óta lógott a falon, és tavaly adták vissza a Stern-örökösöknek.

A szerdai londoni árverésen 16,9 millió fontért (7,1 milliárd forint) talált gazdára Edward Munch egy 1906-ban készült, Tánc a tengerparton című festménye, amelyet hajdan egy csűrben rejtettek a nácik elől a norvégiai erdők mélyén, és amely ugyancsak restitúció tárgyát képezte. A négy méter széles kép előterében a norvég festő két nagy szerelme látható.

Az aukción 4 millió 646 ezer fontért (mintegy kétmilliárd forintért) kelt el az egyik legdrágább cseh festő, Frantisek Kupka Complexe című festménye, amelyet Sean Connery filmsztár hagyatékából bocsátottak áruba.

A kép eladásából származó, a vártnál kétszer nagyobb bevételt a Connery Alapítvány kapja. Kupka eddigi legdrágább képe, a Le Jaillissement II (Tryskání II) 7,5 millió fontot (mai árfolyamon 3,18 milliárd forintot) ért meg egy vásárlónak 2021-ben.

Kapcsolódó írásaink