Kultúra

Bara Margit tündöklése és megbuktatása

Szombaton este vetítik a Duna televízióban 19.40-től Vitézy László Színésznő című 2017-ben forgatott filmjét, amely az egyik legszebb s legkiemelkedőbb magyar színésznő ragyogó pályafutásának szándékos tönkretételéről szól.

Bara Margit tündöklése és megbuktatása
Bara Margit az 1961-ben forgatott Katonazene című filmben
Fotó: Budapest Filmstúdió

A Kolozsváron született Bara Margit 1955-ben települt át Magyarországra, és 1956-ban már olyan nagy sikerű filmben játszott, mint a Szakadék, majd a következő évben a Bakaruhában. Az országos sikert és elismertséget az 1959-ben forgatott Szegény gazdagok hozta meg számára, s nagyszerű alakítást nyújtott a Csempészek és a Katonazene című filmben is.

Anicát játszotta a Szegény gazdagok nagysikerű filmben
Anicát játszotta a Szegény gazdagok nagy sikerű filmben
Fotó: MaNDA

A felfelé ívelő pályafutását azonban egy rágalomhadjárat a hatvanas években derékba törte. Erről Vitézy László, a Színésznő című film rendezője korábban elmondta: „Nem nehéz felismerni a film cselekményének és Bara Margit élettörténetének kapcsolódási pontjait. A kolozsvári születésű, öt nyelven beszélő, intelligens és szépséges színésznő nevét az Ónody-üggyel kapcsolatos rosszindulatú pletykaáradat mocskolta be. Karrierje az után tört meg, hogy Onódy Lajos, az Éttermi és Büfé Vállalat akkori igazgatója ellen 1964-ben nyomozás indult csalás és sikkasztás vádjával – az esetnek egyértelmű politikai vonatkozásai is voltak. Az eljárás idején felröppent szóbeszéd szerint az Onódy vezette mulatóhelyeken vad tivornyák és orgiák zajlottak kommunista potentátok és a legszebb magyar művésznők, köztük Bara Margit közreműködésével.”

Az állítólagos orgiák a hivatalos büntetőügyben nem szerepeltek, és azóta sem derült ki, hogy ki és miért keverte bele éppen Bara Margitot ebbe a mocskos ügybe. Mert az tény: Onódy és Bara nem is ismerték egymást, és a pletykákat később az igazgató is cáfolta. A művésznő védekezni sem tudott, hiszen pletykákról volt szó, hivatalosan semmi sem hangzott el ellene, megvádolói sosem adták nevüket és arcukat a rágalmakhoz. Kollégái közül egyedül csak Szirtes Ádám állt ki mellette, aki elment az illetékes kerületi pártbizottságra, és felháborodásában, hogy mit műveltek Barával, lecsapta a pártkönyvét az asztalra, és tiltakozásul kilépett a pártból.

Az alaptalan rágalmak miatt Bara kiszorult a pályáról, nem kapott jelentős szerepeket, és végül maga döntött úgy 1977-ben, hogy a méltatlan és megalázó körülmények között nem dolgozik tovább.

A film története szerint Anna, az Erdélyből áttelepült színésznő az egyik legnagyobb sztárja a magyar filmeknek és a színházaknak az 1960-as évek közepén, Magyarországon. A Nemzeti Színházban Melindát játssza, amikor egy fogadáson megismerkedik egy olimpiai bajnokkal, egy rendkívül vonzó férfivel. A két ember között szerelem szövődik, ami nem tetszik a hatalomnak. No nem azért, mert az erkölcsöket óvják, hanem azért, mert más terveik vannak a sikeres, vonzó, idegen nyelvet beszélő Annával. Call-girlnek szemelték ki, vagyis a hazánkba érkező, baráti országok vezetőit szórakoztató hölgynek. Megindul az apparátus, az élet minden területén hálót sző, manipulál. Ám Anna nem könnyű préda, és szerelmével megerősítve kétséges a titkosszolgálati akció győzelme…

Egy másik verzió szerint a háromszoros olimpia bajnok vízilabdázó szintén olimpiai bajnok felesége nem tudta elviselni, hogy Gyarmati Dezső elhagyta őt Bara Margitért, s egy bizonyos értelmiségi csoport indíthatott lejárató hadjáratot a hatvanas évek legnépszerűbb színésznője ellen. Hogy egy szervezett akcióról volt, azt bizonyítja, hogy külföldi újságok, köztük a Times is beszámolt a budapesti orgiákról.

Sokatmondó tény, hogy Gyarmati nem hagyja el szerelmét, hanem 1965-ben feleségül vette, majd 1969-ben elfogadott egy edzői állást a messzi Kolumbiában, hogy minél távolabb legyenek a rágalomhadjárattól.

„Soha ilyen kevés munkával ilyen sok pénzt nem kerestem. Mégis iszonyú nehéz pénzkereset volt. A közbiztonság szörnyű volt Caliba, így amikor akkor két éves lányunkkal, Eszterrel sétálni mentünk, hol Margit láncolta a csuklójához, hol pedig én. Merthogy érdekes pénzszerzési lehetőség volt akkoriban ilyen, szép, fehér bőrű kislányokat elrabolni” – mesélte az olimpiai bajnok a Gyarmati sors című életrajzi könyvében.

Nem érdekes, hanem a történet szomorú folyatása, hogy az 1968-ban született Eszter feleségül ment az úszó Szilágyi Zoltánhoz, s 1996 novemberében született lányuk, Szilágyi Liliána, aki úszó ifjúsági olimpiai bajnok lett. Néhány éve azonban arról lett híres, hogy fellázadt az apja ellen, aki testileg lelkileg bántalmazta őt és édesanyját is. A híres ügyvéd rágalmazási pert indított a lánya ellen, amelyben éppen ezen a héten született jogerős ítélet: „A bíróság megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán Szilágyi Liliána irányában tettlegességig elmenő agresszív magatartást tanúsított, továbbá megállapította, hogy kisebbik gyermeke, Szilágyi Gerda fejlődését veszélyezteti.”

Halálukig kitartottak egymás mellett
Halálukig kitartottak egymás mellett
Fotó: Facebook

Pedig mennyire örült az idős színésznő, amikor megszületett első unokája, Liliána. Amikor 1996-ban interjút készítettem Bara Margittal, elmondta, hogy a legszebb karácsonyi ajándék az unokája lesz. Mivel az interjú az Új Magyarország karácsonyi számában jelent meg, ezért nem téptük fel a korai visszavonulást okozó „lelki sebeket”, de összegzésül elmondta: „Fájt, hogy már nem szerepelhetek, hogy sok barátom elhagyott, a kollégák elfordultak tőlem. Bizalmatlan lettem, igen, falakat is építettem, amelyeken azonban vannak ajtók. Igaz, becsületes emberek beléphetnek rajta. Több barátnőm van, akikkel rendszeresen találkozom. Az én színészi pályafutásom olyan volt, mint amikor remekül indul egy színdarab, a főszereplő boldog, a néző is elégedett, mégis a második felvonás közben váratlanul véget ér.

Színésztársa, Kállai Ferenc azt mondta az 2016-ban, 88 éves korában elhunyt Kossuth-díja színésznőről: „Margit volt az én szakmán szent asszonya…”

Kapcsolódó írásaink