Kultúra

Az Osztrák–Magyar Monarchia természetesebb egység volt, mint ma az EU

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vett a Mária Teréziáról szóló könyv budapesti bemutatóján

Mária Terézia uralkodása előképe a kiegyezésnek és az Osztrák–Magyar Monarchiának, amely sokkal természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma az Európai Unió – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Az Osztrák–Magyar Monarchia természetesebb egység volt, mint ma az EU
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
Fotó: MH

Nagy szerencsétlenség, hogy ez az egység az elvesztett első világháborúval szétesett – tette hozzá a politikus.

Semjén Zsolt szerint az itt élő népeknek reálisabban és méltányosabban kellene megírniuk a Habsburg Birodalom történetét, amelynek egyik fontos része Mária Terézia uralkodása. Régi adósság volt egy tudományos mű „nagy királynőnk uralkodásáról”, hiszen értékeltsége nem jelentőségének megfelelő.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: Mária Terézia józan ésszel és vallásos lelkiismeretességgel uralkodott. Konzervatív volt, de felismerte az idők szavát, átlátta saját korának problémáit, és megfelelő válaszokat adott rájuk. Számos nagyszabású intézkedése volt például az egészségügy, az oktatás vagy a jobbágyság helyzetének javítása terén, amelyek miatt joggal nevezhető konzervatív reformernek.

Hozzátette: Mária Terézia uralkodása alatt indult el a nemzeti ébredés, a magyar nemesség kitekintést kapott az európai viszonyokra. Mária Terézia értékelése elválaszthatatlan azoktól, akiknek a karrierje az ő uralkodása idején indulhatott el, így például Hadik András hadvezértől. A bemutatott kötet hozzájárul Mária Terézia uralkodásának méltányosabb értékeléséhez – mondta Semjén Zsolt.

A magyar állam szerződést kötött a Habsburg-Lotharingiai-házzal Habsburg Ottó hagyatékának gondozására. A Habsburg-ház nem pusztán a magyar történelem, a múlt része, de a magyar jelené és jövőé is. Nagyszerű dolog, hogy a Habsburg család két tagja is a magyar diplomáciában szolgálja Magyarországot és a magyar nemzetet – tette hozzá.

Semjén Zsolt elmondta azt is, hogy tervezik a Luxembourgi Zsigmondról, Ferenc Józsefről és IV. Károlyról szóló kötet összeállítását is.

A történelem és az üdvtörténet elválaszthatatlan. A szentté avatott első magyar királyunk, Szent István és a szintén boldoggá avatott IV. Károly királyunk is azt jelzi, hogy a magyar uralkodók a szakralitásban is különlegesek a világtörténelemben – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódó írásaink