Kultúra

Koncerttel és díjátadóval indul február 26-án a Cziffra Fesztivál

A szervezők idén sem feledkeznek meg a gyerekekről, hiszen a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely idén minden hónapban egészen nyárig számos különleges eseménnyel várja az érdeklődőket.

Koncerttel és díjátadóval indul február 26-án a Cziffra Fesztivál
Koncerttel és díjátadóval indul február 26-án a Cziffra Fesztivál
Fotó: Programturizmus

A klasszikus zenei koncertek mellett a programban szerepel tudományos előadás, bárest és könnyűzene is.

A Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án Párizs aranykorát idézi meg a Zeneakadémia nagytermében. Március 5-én a Magyar Zene Házában Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató estjén megismerheti a közönség a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére.

Kovács Kati énekes Balázs János zongoraművésszel április 5-én ad koncertet Mesés idők címmel a MOMKultban. A zenés utazás közben Gundel Takács Gábor a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

Április 14-én a MOMKult színháztermében a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara ad koncertet. A Báresten felelevenítik a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét, amelynek szerves része volt nemcsak a csárdás, a dzsessz és a hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.

Április 17-én a Liszt-maratonon Liszt Ferenc összes rapszódiáját mutatják be a MOMKultban. Az eseményen Báll Dávid, Csalog Gábor, Érdi Tamás, Ránki Fülöp, Király Csaba és Mocsári Károly zongoraművész lép fel.

„Johannes Brahms két arca mutatkozik meg április 26-án a Magyar Zene Háza Koncerttermében: a kifinomult kamarazenész és a világ felé nyitott szívvel forduló zseni, aki azonnal a saját nyelvére fordítja új felfedezéseit” – írják a közleményben.

Mint kiemelik, az előadóknak különleges kihívást, a hallgatóságnak felejthetetlen utazást jelent a szerző három hegedű-zongoraszonátájának egymás utáni megszólalása. A műveket Kelemen Barnabás és Balázs János tolmácsolja, a Magyar táncokat pedig Balogh Kálmán cimbalomjátéka teszi még izgalmasabbá – fogalmaznak.

A szervezők idén sem feledkeznek meg a gyerekekről, hiszen a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni – hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, május 21-én a MOMKultban Balázs János gyerekkoncertjének vendége Halász Judit lesz, aki színészi karrierje mellett új műfajt teremtett gyermekeknek szóló vers-dalaival.

További információ a programokról a fesztivál honlapján érhető el.

Kapcsolódó írásaink