Kultúra

A londoni British Museum csak kölcsönbe adná Athénnak a Parthenón darabjait

A londoni British Museum csak kölcsönbe adná Athénnak a szobrokat, amelyek az ókorban az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítették, Görögország azonban nem hajlandó elfogadni az ajánlatot.

A londoni British Museum csak kölcsönbe adná Athénnak a Parthenón darabjait
A londoni British Museum csak kölcsönbe adná Athénnak a Parthenón darabjait
Fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A 2500 éves fríz Londonban kiállított darabjai nem állnak a British Museum tulajdonában, hiszen „lopás útján kerültek oda” – nyilatkozta a görög kulturális minisztérium csütörtökön.

A brit újságok szerint folyamatosan zajlik az egyeztetés a múzeum és a görög minisztérium között. Jóllehet a múzeum szerdai közlése szerint „konstruktív tárgyalások” zajlanak a nagy jelentőségű műalkotások sorsáról, a görög kormány szóvivője szerint azóta, hogy Görögország a múlt év végén visszautasította a kölcsönadási ajánlatot, nem volt további egyeztetés.

Athén már évtizedek óta követeli a British Museumtól a fríz szobrainak visszajuttatását, a végleges átadásért cserébe felajánlotta, hogy más ógörög történelmi-kulturális műkincseket ad kölcsön a British Múzeumnak.

London azonban a kezdetektől fogva kizárta annak lehetőségét, hogy véglegesen lemondjon a Parthenón frízének darabjairól: az intézmény szerint a márványszobrokhoz jogszerűen jutottak hozzá, az Egyesült Királyság törvénye pedig nem engedélyezi a gyűjtemény megbontását. A legutóbbi egyeztetésen felajánlották, hogy kölcsönszerződéses vagy cserealapon átadják Athénnak a fríz darabjait, Görögország azonban elutasította ezt: a szerződés megkötésével továbbra is a British Museum maradna a fríz tulajdonosa.

„A kormány teljes hozzáértéssel és a kérdéskör jelentőségét tiszteletben tartva kitart amellett, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen meg, és újraegyesíthessük a Parthenón díszszobrait” – nyilatkozta a görög kormány szóvivője.

A 19. század elején, amikor Görögország még az oszmán birodalom fennhatósága alatt állt, Lord Elgin angol diplomata eltávolíttatta a 2500 éve épített Parthenón templom szobrainak a felét, amelyek a londoni British Museumba kerültek. A 96 darabból álló fríz 56 darabkája – az úgynevezett Elgin-márványok – immár két évszázada a brit intézményben tekinthetők meg.

Kapcsolódó írásaink