Kultúra

Tizenöt éves a Budapest Jazz Club

Az LFZE Big Band, a Hodek Áron Trio, valamint az Oláh Kálmán Jr. Quartet lép színpadra január 7-én a Budapest Jazz Clubban abból az alkalomból, hogy a BJC 15. születésnapját ünnepli.

Tizenöt éves a Budapest Jazz Club
Pop-, rock-, dzsessz- és folkkoncertek újévtől karácsonyig
Fotó: MH

A Budapest Jazz Club 2007-es indulása után rövid időn belül ismert, itthon és nemzetközileg is jegyzett kulturális helyszínné, zenei központtá avanzsált – szerepel a szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott ajánlóban.

Mint írták, januárban mintegy hatvan esemény várja a vendégeket a BJC-ben. A programok között a dzsesszkoncertek mellett színházi produkciók és családi programok is helyet kapnak.

„A nemzetközi sztárok meghívásán túl a BJC kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, valamint a műfaj legautentikusabb megnyilvánulási formájára, az improvizáció szabadságát hirdető jam sessionök szervezésére" – emelték ki a közleményben.

Ez a sorozat az elmúlt években annyira népszerű lett, hogy jelenleg – egész Európában egyedüli módon – egy-egy rezidens formáció a hét öt napján várja a spontán örömzenélés rajongóit a zenészek és a közönség köreiből egyaránt. A koncertek után kezdődő jamek ingyenesen látogathatóak, csakúgy, mint a Budapest Jazz Club tizenötödik születésnapi műsora.

A január 7-i esten László Attila vezetésével közreműködik az LFZE Big Band. A koncert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a BJC sokéves együttműködését szimbolikusan is reprezentálja. Az egyetem hallgatói az egyik legjobb magyar gitárossal, a nagyzenekari gyakorlatért több mint harmincöt éve felelős zenésszel élükön hívják életre a big band műfajban rejlő zenei játékosságot.

A nagyzenekart követi a Hodek Áron Trio. A mindössze 11 éves komáromi Hodek Áron basszusgitáros máris nemzetközi szintű zenész; hatévesen robbant be a zenészvilágba. Tehetségére olyan legendás zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Robert Glasper. Felnőtteket meghazudtoló virtuozitása mellett a tanulással vagy gyakorlással sem elsajátítható „stenk" teszi játékát az életkorát meghazudtolóan kiforrott hangvételűvé.

A fesztiválhangulatú est programját az Oláh Kálmán Jr. Quartet produkciója zárja. A szaxofonos zenekarvezető először édesapja nyomdokain haladt, zongorázni tanult, majd tizenkét éves korában kezdett el szaxofonozni. Formációjával a post-bop stílusban érzi magát a legotthonosabban. Az est alkalmával elsősorban a jam sessionök hangulatához leginkább illő dzsessz-sztenderdeket szólaltatják meg.

Kapcsolódó írásaink