Kultúra

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

Számos filmben szerepelt, Clint Eastwood és Tatum O'Neal is a partnere volt

Elhunyt 63 éves korában Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla pénteken a BBC News.

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője
Irene Cara
Fotó: twitter.com/Irene_Cara

Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is. A film What a Feeling című számáért Oscar- és Grammy-díjat is kapott.

Judith A Moose, Cara publicistája elmondta, hogy a színésznő floridai otthonában hunyt el, de a halála okát nem közölte.

1959-ben Bronxban született ötgyermekes családban, a legfiatalabbként. Apja Puerto Ricóból származott, édesanyja kubai–amerikai volt. Pályafutását a spanyol nyelvű televízióban kezdte. Már gyerekkorában részt vett spanyol és angol nyelvű zenei felvételek elkészítésében, majd több off-Broadway musicalben is fellépett.

A valódi áttörés azonban 1980-ban érkezett el számára, amikor megkapta Coco Hernandez szerepét a Fame című zenés filmben, és elénekelte a film betétdalát. Alakításáért 1981-ben a legjobb színésznő díjára jelölték a Golden Globe-on.

A Flashdance dalszerzőjeként és énekeseként végül elnyerte az amerikai filmakadémia díját 1984-ben.

Később számos filmben szerepelt, Clint Eastwood és Tatum O'Neal is a partnere volt.

Publicistája elmondta, hogy az utóbbi időben több projekten is dolgozott, amelyeket az énekesnő menedzserével együtt szeretne befejezni, mert úgy érzi, Cara ez akarná.

Kapcsolódó írásaink