Kultúra

Vígszínház: premier előtt a Béranyák

A béranyaság fogalmát egyre többen ismerik világszerte, de még mindig olyan jelenségnek számít, amelyet művészileg ritkán tematizáltak

A béranyaság különböző aspektusait mutatja be jelenetfüzéreken keresztül a Béranyák című előadás, amelynek bemutatóját szombaton tartják a Vígszínház Házi Színpadán.

Vígszínház: premier előtt a Béranyák
Premier a Vígszínházban (a kép illusztráció)
Fotó: Vígszínház/Gordon Eszter

Az egyéni tragédiákat, reményt és reménytelenséget felvázoló szkeccselőadást Hegyi Barbara, Petrik Andrea, Waskovics Andrea, Tar Renáta, Telekes Péter és Medveczky Balázs szereplésével mutatják be – áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A darab számos etikai kérdést vet fel, miközben az egyének szintjén sok küzdelemmel, reménnyel, kétségbeeséssel és csalódással fonódik össze, ami által rendkívül erős, égető és megosztó témává válik – írták.

A Béranyák című előadás egy jelentfüzér, amely kronologikusan követi végig a béranyaság folyamatát: kezdetben a szükségszerűséget és a reménytelenséget, amely embereket arra késztet, hogy béranyát fogadjanak, ezután az utat a beültetésig, a terhességet, végül pedig a születést és az azt követő időszakot.

A közleményben Czukor Balázst, az előadás író-rendezőjét idézik, aki elmondta: egy rendkívül szerteágazó jelenségről van szó, amelynek különböző nézőpontjait mutatják be a színpadon. A szkeccselőadás műfaja lehetőséget teremt arra, hogy egymástól jelentősen eltérő stílusú jelenetek szűrőjén keresztül foglalkozhassanak a béranyaság különböző aspektusaival.

„Amikor a felkészülési időszakban közelítettem a témához, szembetűnő volt, hogy a béranyaság jelenségének minden szelete egy teljes színdarab kibontásának a lehetőségét rejti magában, de bízom benne, hogy az abszurd, groteszk és realisztikus jelenetek váltakozása egyfajta összképet adhat a béranyaság jelensége körül megjelenő számos problémáról" – jelentette ki Czukor Balázs.

A színház közleménye szerint Európa legtöbb országában, így Magyarországon is illegális béranyát fogadni, de Ukrajnában például nem, ezért klinikák tucatjai, megrendelő párok, csecsemők és béranyák ezrei lépnek egymással kapcsolatba, hatnak egymás életére és változtatják meg azokat a béranyaság intézményén keresztül.

Ahogy minden hasonló társadalmi kérdésben, a béranyaság kapcsán is felállnak a morális frontok: az ellenzők és a támogatók. Vannak, akik a prostitúcióhoz hasonlítják és egyszerű pénzkereseti lehetőségnek látják. Vannak, akik betiltanák és vannak, akik engedélyeznék – írják a közleményben.

Az előadás üzenetétől távol áll az állásfoglalás, inkább az összetett problémakörre és a hozzá kapcsolódó intenzív, szélsőséges emberi helyzetekre és állapotokra összpontosít – hangsúlyozták.
Az előadást a színház a 16 éven felüli nézőknek ajánlja.

Kapcsolódó írásaink