Kultúra

Kézműves vásár, koncertek, vezetett séták a Várkert Bazár adventi programjában

Az Ökumenikus Szeretetszolgálat adománygyűjtő perselyeket helyez ki idén is a Várnegyed több pontján

Tóth Vera, a Budapest Bár, a Hot Jazz Band koncertje Kozma Orsival, a Nemzeti Táncegyüttes előadása, valamint irodalmi és gyerekprogramok, iparművészeti vásár várja az érdeklődőket a Várkert Bazár adventi programsorozatában november 27. és december 31. között Budapesten.

Kézműves vásár, koncertek, vezetett séták a Várkert Bazár adventi programjában
A Várnegyedben több helyszínen kezdődnek az idei Adventi programok
Fotó: MH

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Advent a Várkert Bazárban című programsorozatot, amely idén is összművészeti kavalkáddal várja az érdeklődőket – hangsúlyozta a Várkapitányság kommunikációs és marketingigazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Kőrösi Gábor elmondta, hogy egész évben kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre és a családokra, ez így lesz adventkor is: vasárnaponként ingyenes kézműves foglalkozások, valamint Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar három tagjának közös táncos-dalos Belefér egy pici szívbe című koncertje várja a családokat. Emellett bábelőadásokon a Betlehemi történetet és Kippkopp havas kalandjait láthatják a gyerekek, de a Várkert Mozi vetítésein Csajkovszkij Diótörője is szerepel a programban a Royal Balett előadásában.

Vezetett sétán járhatjuk be a Sissi királyné emlékét őrző helyeket, sőt kedvenc süteményét is megkóstolhatjuk
Vezetett sétán járhatjuk be a Sisi királyné emlékét őrző helyeket, sőt kedvenc süteményét is megkóstolhatjuk
Fotó: MH


Kőrösi Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy idén is lesz iparművészeti vásár, amely vasárnaponként reggel 10 órától az esti koncertekig várja az érdeklődőket több mint 50 tervező és dizájner termékeivel. Az iparművészek workshopokat is tartanak a Rearticon Iparművészeti Egyesület közreműködésével.


Az ünnepi koncertek sorában december 11-én két alkalommal, délután és este lép színpadra Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, ezúttal a Danubia Zenekar közreműködésével. A vendégek Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesek lesznek. December 14-én LGT-slágerekből és saját dalokból ad koncertet Karácsony János James. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes december 4-én a Téli tánc című produkciót, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas művész koreográfiáját adja elő – sorolta a programokat a kommunikációs igazgató.

Lapunk kérdésére Körösi Gábor azt is elmondta, hogy eredetileg csak egy Tóth Vera-koncertet terveztek, de olyan ütemben fogytak a jegyek, hogy úgy döntöttek, délután is adjon koncertet az első Megasztár győztese.


Szabadtéren lesz látható a Néprajzi Múzeummal közös fotókiállítás, amelyen a karácsonyhoz és a népi hiedelmekhez, ajándékozási szokásokhoz kapcsolódó felvételek lesznek láthatók. Mint mondta, a kiállítás másik része a Budavári Palotanegyed Halászó gyerekek teraszán mutatkozik be. Emellett Budavári negyedben vezetett tematikus sétákkal is készülnek a szervezők, amelyeken egyebek mellett Erzsébet királyné kedvenc helyeit ismerhetik meg a séta résztvevői – hangsúlyozta Kőrösi Gábor.

A Hot Jazz Band Kozma Orsival lép fel Advent első vasárnapján a Várkert Bazárban
A Hot Jazz Band Kozma Orsival lép fel advent első vasárnapján a Várkert Bazárban
Fotó: MH


November 27-én, advent első vasárnapján ad koncertet Hot Jazz Band és Kozma Orsi, aki a sajtótájékoztatón azt mondta: első alkalommal lép színpadra szólóban a zenekarral. A koncerten az 1920-as, 30-as és 40-es évek slágerei mellett új dalok is felcsendülnek, Bényi Tamással pedig a capellában is fognak énekelni – hangsúlyozta az énekesnő.


December 3-án Ó fényességes, szép hajnal címmel bukovinai székely népszokások ismerhetők meg. Kóka Rozália, a népművészet mestere elmondta: az esten a karácsonyi ünnepkör legszebb népszokásai elevenednek meg dalokkal, táncokkal, mesékkel és betlehemes játékkal. A bukovinai székely karácsonyok szent játékát, a hadikfalvi betlehemest az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör szólistái előadásában hallhatja a közönség – mondta Kóka Rozália.


December 5-én Az ünnep azé, aki várja címmel rendezik a Várkert Irodalom Aposztróf című sorozatának utolsó estjét, amelyre az ünnephez közeledve a családokra helyezik a hangsúlyt – mondta Juhász Anna irodalmár. A zenés irodalmi esten Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író, valamint Lackfi János író, költő és lánya Lackfi Dorottya énekes lesznek a meghívott vendégek.


December 18-án születésnapi dupla koncertet ad a Budapest Bár. Farkas Róbert zenekarvezető elmondta, hogy ritka alkalom, hogy az egész zenekar közösen lép színpadra, a 15. születésnap alkalmából 12 énekessel zenélnek.


A jótékonyságra is figyelmet fordít a Várkert Bazár, amely idén csatlakozott a Ökumenikus Szeretetszolgálat szeretet.éhség. elnevezésű adománygyűjtő kezdeményezéshez. A pénzbeli felajánlásokat a Várkert Bazár aulájában és a Budavári Palotanegyed Szent István-termének jegypénztáránál kihelyezett perselyekbe lehet majd elhelyezni – mondta Kőrösi Gábor. Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója emlékeztetett arra, hogy immár 27 éve hirdeti meg minden évben a segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtést, amelyhez az egész országból csatlakoznak közösségek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom