Kultúra

Varga Mihály: Az oktatásnak helyben, a gyerekek nyelvén kell kezdődnie

Klebelsberg Kuno utat mutat a nemzeti és kulturális értékek megőrzéséhez

Klebelsberg Kuno munkájával felvirágoztatta a megcsonkított, magára hagyott Magyarország kulturális életét. Életműve utat mutat ahhoz a munkához, amelyet a kommunizmus évtizedeinek rombolása után hazánk nemzeti és kulturális értékeinek helyreállításáért végzünk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Pesthidegkúton, ahol a Polgári Művelődésért Alapítvány kuratóriumának elnökeként megnyitotta a Klebelsberg Napok elnevezésű rendezvénysorozatot.

Varga Mihály: Az oktatásnak helyben, a gyerekek nyelvén kell kezdődnie
Varga Mihály: Klebelsberg a háború utáni, lefegyverzett Magyarország legfőbb fegyverének a kultúrát tekintette
Fotó: MH/Purger Tamás

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: ma is van mit tanulnunk gróf Klebelsberg Kunótól, akinek egész életéből áradt a tenni akarás. Helyzetértékelése olyan optimizmust sugároz, amelyből bármely kor erőt meríthet, legfőbb szándéka Magyarország kulturális-tudományos feltámasztása volt.

A kultuszminiszter életművét ismertetve felidézte: Trianon után az egyharmadára csonkított Magyarország kulturális és oktatási intézményi hálózatának jelentős részét elveszítette.

Klebelsberg olyan tervvel állt elő, amely a tehetség felkarolásának minden lépésére kiterjedt: a megszületéstől a nemzetközi tudományos munkáig.

Varga Mihály arra is kitért, hogy Klebelsberg a háború utáni, lefegyverzett Magyarország legfőbb fegyverének a kultúrát tekintette, és tisztában volt a kultúra lokális alaptermészetével: azzal, hogy az oktatásnak helyben, valamint a gyerekek nyelvén kell kezdődnie.

Sikereit jelzi, hogy minisztersége idején megnyíltak a határok a magyar hallgatók előtt, több mint 1500-an tanulhattak Nyugat-Európa egyetemein. A kulturális közeg újrateremtéséért tett erőfeszítései eredményeként ötezer új iskola és három egyetem jött létre, a magyar ösztöndíjasok külföldi tanulmányainak aktív támogatására pedig felállította a Collegium Hungaricumok rendszerét szerte Európában.

„Klebelsberg Kuno életműve mind sokféleségében, mind pedig mennyiség tekintetében óriási. Korán bekövetkezett halála ellenére olyan masszív alapokat rakott le, amelyeken Magyarország a második világháborúig kulturális értelemben igen magasra nőtt” – mutatott rá Varga Mihály, hozzátéve, hogy emlékének elhallgatását, az annak kiradírozására vonatkozó szándékot jól szemlélteti a 2017-ig elhagyatott, tönkrement Klebelsberg Kastély is, amely a polgári kormánynak köszönhetően kapta vissza régi dicsőségét.

Klebelsberg Kuno egy vesztes háború és az ország szétdarabolása után, a legmélyebb reménytelenség éveiben megállíthatatlanul és derűvel dolgozott.

Gyakran hangoztatta: „az egészséges nemzetek, mint a visszanyesett fa, a katasztrófák után kétszeres erővel fejlődnek” – idézte fel Varga Mihály, aki szerint ennek a rendíthetetlen és gyakorlati eredményeket hozó hitnek állít emléket és egyben biztosít otthont a gróf egykori birtokán megújított Klebelsberg Kúria, és e szemlélet megismertetésének adnak teret az immár hagyományos Klebelsberg Napok.

A programsorozat keretében november 11. és 13. számos kulturális programmal, köztük színházi előadással, hangversennyel, ünnepi megemlékezéssel és családi nappal várják a látogatókat Pesthidegkúton, a Klebelsberg Kastélyban.

Kapcsolódó írásaink